EK vyzvala členské země k práci na prohloubení měnové unie

12.06.2019
Euroskop, čtk

Na hlavních rysech budoucího rozpočtového nástroje eurozóny by se podle názoru Evropské komise měli koncem příštího týdne shodnout premiéři a prezidenti členských zemí EU. Komise dnes před červnovým summitem EU vybídla šéfy států a vlád bloku k několika konkrétním krokům směrem k větší integraci evropské hospodářské a měnové unie (EMU).

Předseda EK Jean-Claude Juncker dnes ale zároveň připustil, že k naplnění představy těsnější měnové unie, kterou skoro přesně před čtyřmi lety načrtla takzvaná Zpráva pěti předsedů, ještě hodně práce zbývá. Juncker tehdy společně s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, šéfem europarlamentu Martinem Schulzem, tehdejším šéfem euroskupiny Jeroenem Dijsselbloemem a předsedou Evropské centrální banky Mariem Draghim představili ambiciózní plán, jak do roku 2025 EMU zásadním způsobem prohloubit a integrovat.

Plány, které nyní – po čtyřech letech – budou mít na stole ve čtvrtek večer v Lucemburku unijní ministři financí a příští týden prezidenti a premiéři na summitu, jsou ale výrazně skromnější. Podle místopředsedy pro euro a sociální dialog Valdise Dombrovskise však čekají evropské hospodářství „náročnější časy“ a to vyžaduje, aby státy s plány na hlubší integraci v hospodářské a finanční oblasti pokročily.

Státy by měly schválit pravidla „rozpočtu eurozóny“

Dohoda o velikosti nástroje, který je někdy označován jako „rozpočet eurozóny“, by pak měla vzniknout v rámci debat o budoucím víceletém unijním rozpočtu pro roky 2021 až 2027. Jeho pravidla by ale měli lídři podle komise odsouhlasit už nyní tak, aby bylo možné je následně rychle schválit v Radě EU a v europarlamentu.

Právě jeho součástí by měl nový nástroj být. Podle diplomatů například Paříž stále neopustila představu, že země eurozóny na základě své vzájemné mezivládní dohody dobrovolně přispějí do rozpočtového mechanismu, který by stál mimo víceletý finanční rámec pro dobu po roce 2020. Dombrovskis dnes ostatně takovou možnost také zmínil.

Prohlubování eurozóny bude řešit i červnový summit

Dnešní obsáhlé sdělení komise je jejím vstupním materiálem pro nabitý červnový summit unie příští čtvrtek a pátek. Premiéry a prezidenty na něm čeká nejen debata o prohlubování eurozóny, ale také klíčové otázky kolem nového personálního obsazení vrcholných unijních postů. Členské země ohledně změn v EMU připraví vlastní podklady ve čtvrtek odpoledne a večer. Na jednání ministrů financí eurozóny jsou v Lucembursku pozváni i jejich kolegové ze všech ostatních zemí evropského bloku.

Podle komise by měl summit také rozhodnout o dokončení změn ve fungování Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), včetně funkční společné pojistky a nových preventivních nástrojů. Prezidenti a premiéři by také podle názoru končící EK měli vybídnout k novému kolu politických jednání o evropském systému společného pojištění vkladů a zrychlit práci na unii kapitálových trhů s cílem posílit mezinárodní roli eura vůči měnám jako je třeba dolar.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek