Ministři financí EU se neshodli, odkud naplnit rozpočet eurozóny

14.06.2019
Euroskop, čtk

Ministři financí zemí Evropské unie v noci na dnešek v Lucemburku nedokázali najít společnou představu toho, jak a z jakých zdrojů by měl být v budoucnosti naplňován rozpočtový nástroj eurozóny. Před červnovým summitem EU příští týden ale domluvili základní obrysy budoucího nástroje, a téma tak opět na stůl dostanou premiéři a prezidenti členských států za týden v Bruselu. Novinářům to na ranní tiskové konferenci řekl Mario Centeno, šéf euroskupiny, tedy schůzek ministrů financí zemí, kde se platí eurem.

„Posílení eura je skutečně téma, kvůli kterému v noci nespíme,“ poznamenal Centeno, který summitu příští týden předloží shrnutí dosavadních představ. Ministři se podle něj shodli na základním rámci nástroje, včetně toho, že by měl pomoci posilovat konkurenceschopnost a sbližování ekonomik eurozóny a podpořit jejich odolnost a růst.

Euroskupina a vrcholné schůzky zemí eurozóny budou hrát klíčovou roli při přesném definování priorit, tedy toho, na co budou moci být peníze z nástroje použity. Centeno zmínil podporu strukturálních reforem i veřejné investice při dodržení stanovených podmínek, včetně úrovně spolufinancování.

„Mluvíme-li o rozpočtu, je důležitá jeho výše a to rozhodnou lídři později v tomto roce,“ poznamenal šéf euroskupiny, debata o velikosti nástroje se totiž má vést v rámci širší diskuse o podobě příštího víceletého rozpočtu EU na roky 2021 až 2027.

Komisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici zdůraznil „symbolický význam“ noční dohody, i když práce podle něj ještě není u konce. „Teď máme obrysy rozpočtového nástroje,“ řekl. Osobně si představuje v budoucnu samostatný rozpočet eurozóny, kontrolovaný europarlamentem, a existenci „ministra financí“ eurozóny. V současné situaci – kdy některé státy byly původně proti existenci rozpočtu eurozóny – je podle Moscoviciho dohoda ta nejlepší, které bylo možné dosáhnout. „Otevřeli jsme dveře,“ dodal s tím, že nástroj pro eurozónu by měl mít v budoucnu i stabilizační funkci, tedy schopnost pomáhat zemím řešit případné hospodářské otřesy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek