ECB souhlasí s Lagardeovou jako novou prezidentkou

25.07.2019
Euroskop, čtk

Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) nemá žádné námitky proti tomu, aby se Christine Lagardeová stala novou prezidentkou ECB a má podle ní zkušenosti požadované pro výkon této funkce. Oznámila to ECB v dnešním prohlášení. Oznámení ECB je formálním krokem. Konečné slovo při jmenování prezidenta ECB, jehož funkční období je osmileté, má Evropská rada. Lagardeová by měla nahradit současného prezidenta Maria Draghiho od 1. listopadu.

„Rada guvernérů nemá námitky vůči navrhované kandidátce, Christině Lagardeové, která je osobu s uznávaným postavením a odbornými zkušenosti v měnových nebo bankovních záležitostech,“ uvedla ECB.

Rada guvernérů podle postupu jmenování prezidenta ECB zakotveného v základní smlouvě Evropské unie musí oznámit svůj názor na kandidáta. Lagardeová bude také muset podstoupit slyšení v Evropském parlamentu, nejspíše koncem září nebo na počátku října, ten však rovněž nemůže zablokovat její jmenování.

Rada guvernérů ECB je složena z členů výkonné rady a z guvernérů centrálních bank členských zemí. Evropskou radu pak tvoří hlavy států nebo předsedové vlád 28 členských zemí EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek