Aktivita v průmyslu eurozóny pokračovala v srpnu v poklesu

03.09.2019
Euroskop, čtk

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu eurozóny v srpnu sedmý měsíc za sebou klesla. Nadále se snižující poptávka přispívá k poklesu optimismu ohledně dalšího vývoje, ukázal průzkum společnosti IHS Markit. Údaje tak potvrzují, že Evropská centrální banka (ECB) na svém zasedání příští týden přistoupí k uvolnění měnové politiky.

Index nákupních manažerů (PMI) pro zpracovatelský sektor eurozóny mírně stoupl na 47 bodů z červencových 46,5 bodu, což byl ovšem od prosince 2012 nejnižší údaj. Sedmý měsíc za sebou ale index zůstal pod hodnotou 50 bodů, která je hranicí mezi růstem a poklesem v sektoru.

Dílčí ukazatel produkce pro celou eurozónu se zvýšil na 47,9 bodu ze 46,9 bodu, zůstal ale také sedmý měsíc pod hranicí 50 bodů. Ukazatel je považován za měřítko zdraví ekonomiky.

Index budoucí produkce, který je měřítkem optimismu pro nadcházející rok, se snížil na 50,6 bodu z 52,6 bodu a byl nejníže od listopadu 2012. Nové objednávky klesly jedenáctý měsíc měsíc za sebou a továrny čtvrtý měsíc za sebou snižovaly počet zaměstnanců, napsala agentura Reuters.

Pokles v Německu, růst ve Francii a Řecku

Údaje z jednotlivých zemí ukazují, že aktivita zpracovatelského průmyslu Německa pokračuje v poklesu, protože slabší poptávka nutí firmy omezit výrobu a snižovat počty zaměstnanců. Zpracovatelský sektor má na celkovém ekonomickém výkonu země pětinový podíl a je silně závislý na vývozu.

Ve Francii se naopak aktivita v továrnách vrátila k růstu díky oživení poptávky. Pozitivní je také skutečnost, že růst nových objednávek byl nejvyšší za téměř rok.

Světlým bodem eurozóny zůstává zpracovatelský sektor v Řecku. Ten pokračoval v růstu, který začal v červnu 2017. Vyšší výroba a růst počtu objednávek přiměl řecké firmy přijímat nové zaměstnance.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek