Kvůli snížení úroků označil německý Bild šéfa ECB za upíra

13.09.2019
Euroskop, čtk

Nejčtenější německý list Bild dnes obvinil prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, že vysává bankovní účty německých střadatelů a označil ho za upíra. „Tak vysává hrabě Draghila naše účty“ zní nadpis článku, který provází fotomontáž, na které má Draghi tesáky a je oblečen jako upír. Draghi si kritiku vysloužil za čtvrteční rozhodnutí ECB snížit depozitní sazbu hlouběji do záporného pásma.

ECB v naději, že oživí ekonomickou aktivitu v eurozóně ve čtvrtek snížila úroky a představila nový program nákupů dluhopisů. Stimulační opatření okamžitě vyvolala obavy mezi šetrnými Němci, kteří si roky stěžují na nízké úrokové sazby ECB. Podle nich jim odpírají slušnou návratnost úspor.

„Horor pro německé střadatele pokračuje,“ píše Bild. Draghiho kroky podle něj stály německé střadatele miliardy eur, nízké úrokové sazby pak list označil za devastující.

Není to poprvé, kdy se Bild zaměřil právě na Draghiho. V době krize v eurozóně daroval Bild Draghimu špičatou pruskou přilbu z roku 1871, aby prokázal důvěru, že se bude řídit německou disciplínou. Draghi si položil helmu na poličku ve své kanceláři.

Němci paradoxně při poklesu úrokových sazeb více spoří. Loni míra úspor v zemi činila 11 procent, v roce 2013 to bylo jen devět procent, upozornil server MarketWatch.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek