Chorvatsko chce přijmout euro nejpozději do začátku roku 2024

13.11.2019
Euroskop, ČTK

Strategickým cílem Chorvatska je splnit nezbytná kritéria a přijmout euro do konce funkčního období následující vlády, respektive do roku 2024. Řekl to v úterý chorvatský premiér Andrej Plenković. V červenci Chorvatsko formálně požádalo o vstup do mechanismu směnných kurzů ERM-2, který je předstupněm zavedení eura.

„Naším plánem je vstoupit do ERM-2 v druhé polovině roku 2020. Předpokládáme, že tam strávíme dva a půl až tři roky. Přijetí eura pak může následovat nejdříve na začátku roku 2023 nebo na začátku roku 2024,“ řekl v úterý podle agentury Reuters Plenković na ekonomické konferenci.

Za hlavní přínosy členství v eurozóně předseda vlády považuje odstranění kurzového rizika, nižší náklady na půjčky a silnější konkurenceschopnost chorvatské ekonomiky.

Chorvatsko se zavázalo přijmout euro při vstupu do Evropské unie v roce 2013. Podle letošního průzkumu chorvatské centrální banky podporuje přijetí eura 52 procent Chorvatů, zatímco 40 procent je proti.

Největší obchodní partneři Chorvatska jsou v eurozóně

Chorvatské úřady včetně centrální banky tvrdí, že přijetí eura je pro zemi nejlepší volbou. Nejvýznamnější obchodní partneři Chorvatska už jsou členy eurozóny a zhruba 75 procent úspor v Chorvatsku bylo v uplynulých deseti letech denominováno v eurech, uvedl Reuters.

Co se týče podmínek přijetí eura, Chorvatsko se mimo jiné snaží udržet vyrovnaný rozpočet a snížit veřejný dluh v následujících letech na 60 procent hrubého domácího produktu (HDP).

Na příští rok vláda navrhla rozpočet s přebytkem 0,2 procenta HDP, který se má v roce 2022 zvýšit až na 0,8 procenta HDP. Veřejný dluhu pak Záhřeb hodlá do konce tohoto roku zredukovat na 71,3 procenta HDP a do konce roku 2022 na 61,6 procenta HDP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek