Italská banka Popolare di Bari potřebuje injekci až miliardu eur

11.12.2019
Euroskop, čtk

Italská družstevní banka Popolare di Bari potřebuje okamžitou finanční injekci až jednu miliardu eur (25,5 miliardy Kč). Největšímu peněžnímu ústavu italského jihu se nakumulovala ztráta z úvěrů, částečně kvůli špatnému řízení, řekl včera výkonný ředitel banky Vincenzo De Bustis. Banka žádá o pomoc fond na záchranu bank (FITD), který financují konkurenční věřitelé.

De Bustis deníku Corriere della Sera řekl, že nesplácena je asi čtvrtina úvěrů, které banka poskytla. „Banka už nemůže pokračovat. Okamžitě potřebuje rekapitalizovat (…), náklady na úvěry již přesáhly přijatelnou mez,“ dodal.

„Je potřeba 800 milionů až jedna miliarda eur (…) Banka prodělala miliardu eur částečně kvůli recesi, ale také kvůli tomu, že se za poslední tři až čtyři roky půjčovalo bez jakýchkoli pravidel,“ pokračoval De Bustis.

Banka Popolare di Bari podle něj také plánuje propustit 800 ze zhruba 3000 zaměstnanců.

Italská centrální banka minulý týden uvedla, že zátěžové testy provedené letos u malých italských bank, které nejsou přímo pod dohledem Evropské centrální banky (ECB), ukázaly, že šest poskytovatelů úvěrů by za nepříznivého scénáře nemělo dostatek kapitálu. Na záchraně Popolare di Bari by se podle zdrojů agentury Reuters mohla podílet banka Mediocredito Centrale. Zdroje ale dodávají, že také tento státem vlastněný ústav potřebuje kapitálovou injekci.

Vládní zdroj agentuře Reuters sdělil, že italský vládní kabinet zvažuje zákon, který by Mediocredito Centrale podílet se na záchranném plánu usnadnil. FITD v červenci podpořil nejnovější plán na záchranu problémové Banca Carige a souhlasil s tím, že převezme část navrhované finanční injekce ve výši 900 milionů eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek