Sentix: Důvěra investorů v eurozónu je nejvyšší za rok

07.01.2020
Euroskop, ČTK

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v lednu třetí měsíc za sebou zvýšila a dostala se na nejlepší úroveň od listopadu 2018. Náladu podpořily příznivé ekonomické zprávy z Asie a signály zmírnění obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které v pondělí zveřejnila společnost Sentix.

Index důvěry investorů v lednu vzrostl na 7,6 bodu z prosincových 0,7 bodu. Dílčí index ekonomických očekávání pak vystoupil na nejvyšší úroveň od února 2018, zatímco index současných podmínek je nejvýše od loňského června, poznamenala agentura Reuters.

„Zdá se, že recese v eurozóně prozatím není na programu,“ uvádí Sentix. Poslední události kolem Íránu zatím investory nevyvedly z míry. „Důležitější se zdá být nárůst dynamiky v dalších regionech světa, zvláště v Asii, a také mírné uvolnění obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou,“ dodává Sentix.

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se v letošním třetím čtvrtletí zvýšil o 0,2 procenta, stejným tempem jako ve druhém kvartálu. Evropská centrální banka (ECB) se loni v září rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením depozitní úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a obnovením nákupů dluhopisů.

ECB očekává, že za loňský rok se HDP eurozóny zvýšil o 1,2 procenta. Letos předpovídá zpomalení na 1,1 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek