Ekonomická nálada v eurozóně se koncem roku opět zlepšila

09.01.2020
Euroskop, ČTK

Ekonomická nálada v eurozóně se v závěru roku už druhý měsíc za sebou lepšila. Růst důvěry v sektoru služeb totiž převážil nad pesimističtější náladou v průmyslu a mezi spotřebiteli. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnila Evropská komise.

Souhrnný index ekonomické nálady se v prosinci zvýšil na 101,5 bodu z listopadových 101,2 bodu. Jeho nárůst byl o něco výraznější, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters prosincovou hodnotu indexu odhadovali v průměru na 101,4 bodu.

Výrazné zlepšení vykázala ekonomická nálada například v Itálii a ve Španělsku. Mírné zlepšení zaznamenalo rovněž Německo, které je největší ekonomikou v eurozóně. Ve Francii se však ekonomická nálada mírně zhoršila kvůli poklesu optimismu mezi spotřebiteli.

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se v loňském třetím čtvrtletí zvýšil pouze o 0,2 procenta, tedy stejným tempem jako ve druhém kvartálu. Rychlý odhad vývoje HDP ve čtvrtém čtvrtletí zveřejní evropský statistický úřad Eurostat na konci ledna.

Evropská centrální banka (ECB) se loni v září rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením depozitní úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a obnovením nákupů dluhopisů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek