Babiš: Je třeba udělat všechno pro změnu návrhu rozpočtu EU

06.02.2020
Euroskop, čtk

Návrh víceletého finančního rámce Evropské unie se Česku nelíbí a je třeba udělat všechno pro jeho změnu. Český premiér Andrej Babiš to dnes řekl na konferenci v Bratislavě, na které vystoupil spolu se slovenským kolegou Peterem Pellegrinim. Česko i Slovensko se v EU řadí k zemím, které například prosazují zachování financování politiky soudržnosti ve stávající výši. Babiš také uvedl, že v otázce případného převzetí eura vidí více nevýhod než výhod.

„Klíčový pro nás je příští evropský rozpočet. Ten zkrátka navrhli tak, že se nám to vůbec nelíbí. Musíme udělat všechno pro to, abychom ho změnili,“ řekl Babiš na konferenci HNClub vydavatele listu Hospodárske noviny.

Babiš zmínil navrhovaný pokles unijního rozpočtu na roky 2021 až 2027 pro politiku soudržnosti a zemědělství. V této souvislosti poukázal na schůzky zástupců zemí sdružených v seskupení přátel koheze, které se například vyslovily pro zachování financování politiky soudržnosti, jejímž cílem je snižování regionálních rozdílů v EU.

Babiš i Pellegrini upozornili také na slevy z příspěvků do unijního rozpočtu pro bohatší země EU a na dividendy, které pobírají zahraniční investoři z českých a slovenských firem.

Český premiér Andrej Babiš a slovenský premiér Peter Pellegrini na konferenci v Bratislavě, foto: Úřad vlády

Český premiér obhajoval pozici menších států EU a řekl, že unii netvoří jen francouzský prezident Emmanuel Macron či německá kancléřka Angela Merkelová. „My máme ten největší potenciál, protože naši lidé jsou pracovití. Nejsme ve Francii, kde mají zkrácený týden,“ uvedl Babiš, jenž spolu s Pellegrinim ocenili společný postup svých zemí, Maďarska a Polska, tedy takzvané visegrádské skupiny, v evropských tématech.

Babiš i Pellegrini na konferenci hovořili zejména o EU, byť ohlášeným tématem byl vývoj v obou zemích po roce 1989.

Po zmíněné konferenci Babiš o víceletém finančním rámci EU hovořil s Pellegrinim také během jejich následné společné schůzky. „Hlavní problém je, že Evropská komise i finské předsednictví navrhlo nějaký rozpočet, který je pro nás nepochopitelný. Pro mě by mělo logiku, kdyby se nejdřív Evropská komise zeptala členských států, jaké mají priority,“ řekl novinářům Babiš po jednání s Pellegrinim a před odpolední schůzkou se šéfkou Evropské komise a předsedou Evropské rady v Bruselu. Dodal, že Česko kromě zachování rozpočtu na tradiční politiky (koheze a zemědělství) požaduje také větší flexibilitu při čerpání peněz z evropských fondů.

Na konferenci předseda české vlády mimo jiné řekl, že pro jeho vládu není tématem převzetí eura, které Slovensko zavedlo již v roce 2009. „Jsou i výhody, já vidím více nevýhod. Pro nás je důležitá měnová politika, nezávislost České národní banky,“ řekl.

Státníci členských zemí EU budou o unijním rozpočtu na období 2021-2027 hovořit na mimořádném summitu 20. února. V jeho úvodu bude Slovensko zastupovat Babiš; slovenský premiér dorazí později, neboť se zúčastní televizní debaty před nadcházejícími parlamentními volbami na Slovensku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek