Lagardeová: Růst v eurozóně je slabý, ale signalizuje stabilizaci

06.02.2020
Euroskop, čtk

Hospodářský růst eurozóny zůstává slabý, ekonomika regionu však vykazuje první signály stabilizace. V projevu před výborem Evropského parlamentu pro hospodářské a měnové záležitosti to dnes řekla prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová. Výhled dalšího vývoje ale částečně ohrožuje epidemie onemocnění způsobená novým typem koronaviru v Číně.

ECB se už několik let snaží podpořit ekonomický růst regionu mimořádně uvolněnou měnovou politikou. Podle Lagardeové je tato pomoc stále potřeba, aby byl měnový blok chráněn proti nepřízní zvenčí.

Lagardeová upozornila, že se podařilo zmírnit nejistoty spojené s obchodním napětím mezi USA a Čínou. Jiná rizika ale přetrvávají, případně se objevují nová, například nejistota kolem koronaviru. Domácí ekonomika ale podle ní zůstává odolná, spotřeba dál roste, míra nezaměstnanosti je na 12letém minimu a naopak zaměstnanost na rekordu.

„Existují předběžné signály stabilizace. Ukazatele budoucího výhledu jsou o něco optimističtější,“ uvedla šéfka ECB, která je ve funkci teprve od loňského podzimu. Dopad epidemie koronaviru by mohl být sice výrazný, podobné události z minulosti však ukazují, že vliv bývá pouze krátkodobý, upozornila.

Inflace, která je primárním cílem ECB, ale zůstává nízká. Slabý růst ekonomiky totiž zastavil zvyšování inflačních tlaků. Velmi nízké úrokové sazby také podporují rizikovější půjčování a rozkvět realitních trhů v důležitých zemích, což podle Lagardeové vyžaduje zvýšený dozor ECB.

Lagardeové také upozornila, že řecká ekonomika se zlepšuje a že se zvyšuje pravděpodobnost, že by ECB mohla v rámci svého programu nákupů aktiv začít kupovat i řecký dluh. V současnosti ECB řecké dluhopisy kupovat nemůže, protože nemají u velkých ratingových agentur hodnocení v investičním pásmu. Nesplňují tak důležité kritérium ECB.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek