Bulhaři chtějí v červenci rozhodnout o proceduře zavedení eura

24.02.2020
Euroskop, ČTK

Žádost Bulharska o vstup do mechanismu směnných kurzů ERM-2, který je jakousi čekárnou na členství v eurozóně, by měla být přezkoumána v červenci. Oznámil to v pátek premiér Bojko Borisov, který zároveň vyzval místní banky, aby do té doby pečlivě sledovaly svou kapitálovou přiměřenost, a vyhnuly se tak případným novým překážkám pro přejití eura.

Obecně platí, že před přijetím eura se daná země musí zapojit do ERM-2, což znamená, že musí dva roky udržovat kurz domácí měny k euru v povoleném fluktuačním pásmu od stanoveného středního kurzu. Teprve pak může zavést euro. Bulharsko původně plánovalo, že do ERM-2 a do bankovní unie eurozóny vstoupí na konci dubna.

Bulharsko, které se stalo členem EU v roce 2007, už splnilo většinu požadavků na vstup do eurozóny a bankovní unie. Má rozpočtový schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP), nízký dluh a dlouhodobé úrokové sazby i mírnou inflaci. Je však nejchudším členem unie. Podle řady názorů je na vině korupce.

Bulharská měna leva je také už delší dobu napojena na vývoj kurzu eura. Země ale ještě nesplnila požadavek úspěšné rekapitalizace dvou místních soukromých bank, u kterých loni Evropská centrální banka (ECB) zjistila nedostatek kapitálu.

Eurozóna má v současnosti 19 členů. Naposledy její řady rozšířila Litva, která přijala euro začátkem roku 2015.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek