Záchranný fond ESM půjčí zemím eurozóny až do výše 2 % HDP

25.03.2020
Euroskop, čtk

Záchranný fond eurozóny (ESM) by zemím platícím společnou měnou mohl poskytnout úvěry až do výše dvou procent jejich hrubého domácího produktu (HDP). Po úterní videokonferenci ministrů financí eurozóny věnované hospodářským dopadům pandemie to řekl šéf ESM Klaus Regling. Fond má k dispozici pro úvěrovou pomoc všem zasaženým zemím 410 miliard eur (téměř 11,4 bilionu Kč).

Ministři v úterý jednali také o dalších opatřeních na pomoc ekonomikám čelícím krizi v důsledku pandemie. Na zvažovaném vydávání takzvaných koronových dluhopisů se však země eurozóny jednoznačně neshodly.

Podle Reglinga mohou všechny státy používající euro požádat o přidělení speciální úvěrové linky ECCL (Enhanced Conditions Credit Line). Její výše může dosáhnout až dvou procent HDP každého státu a ve výjimečných případech by ji mohla i překročit.

„Dnes na tom byla široká shoda a je to podstatná suma peněz, která může být zemím k dispozici,“ prohlásil Regling. Stejně jako on i šéf euroskupiny Mario Centeno podotkl, že šok způsobený koronavirovými omezeními nemá v historii eurozóny obdoby a vyžaduje zcela bezprecedentní podpůrné kroky.

Stálý stabilizační mechanismus eurozóny má za cíl pomáhat ekonomikám, které se dostanou do vážných problémů. Možnost využití ESM v souvislosti s koronavirovou krizí ještě musí podle Centena schválit unijní lídři během čtvrtečního videosummitu.

Komise připravuje systém pojištění pro lidi, co ztratí práci

Šéf euroskupiny podotkl, že jen během týdne od posledního zasedání ministrů financí se zdvojnásobil objem financí, které jednotlivé země na boj s pandemií a jejími ekonomickými následky vyhradily. Nyní celková fiskální opatření dosahují dvou procent unijního HDP. Půjčky a další prostředky poskytnuté firmám, aby měly dostatek likvidity, se podle něj vyšplhaly dokonce až na úroveň 13 procent HDP.

Ministři podle něj ocenili i další společné unijní iniciativy, které nasměrují peníze zejména do zdravotnictví a na pomoc firmám v nejvíce zasažených odvětvích. Jsou mezi nimi například nouzový fond nevyužitých kohezních peněz, nákup dluhopisů ze strany Evropské centrální banky či záruky poskytnuté Evropskou investiční bankou.

„Jsme připraveni prozkoumat všechny možnosti, kterými bude nutné podpořit naše ekonomiky v této těžké době,“ prohlásil Centeno. Jedním z dalších možných opatření je podle něj očekávaný návrh Evropské komise, která by měla přijít se systémem pojištění pro lidi, kteří ztratí práci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek