Capital Invest: Česko je na euro připraveno méně

10.10.2005
Česká republika patří mezi méně připravené kandidáty na přijetí eura za svou měnu. Vyplývá to ze studie vídeňské instituce Capital Invest, podle níž jsou „malé“ nové členské země EU před těmi „velkými“,

Česká republika patří mezi méně připravené kandidáty na přijetí eura za svou měnu. Vyplývá to ze studie vídeňské instituce Capital Invest, podle níž jsou „malé“ nové členské země EU před těmi „velkými“, mezi něž řadí vedle České republiky i Polsko a Maďarsko. Cesta Polska, České republiky a Maďarska k euru se zdá být plná nástrah, uvedla ve studii analytička Capital Invest Margaret Strasserová. „Slovinsko, Litva, Estonsko a Kypr jsou nejzpůsobilejší pro integraci do eurozóny v roce 2007. Lotyšsko a Malta by mohly následovat v roce 2008 a Slovensko v roce 2009,“ dodala.

Česká republika doufá, že splní kritéria pro zavedení eura v roce 2008, kdy by se měl rozpočtový deficit dostat pod tři procenta hrubého domácího produktu. Premiér Jiří Paroubek očekává, že by Česká republika mohla přijmout euro v roce 2010, a ministr financí Bohuslav Sobotka předpokládá, že jednání o zařazení Prahy do mechanismu ERM-2 – předstupně eura – začne po červnu příštího roku. Slovinsko již rozhodlo, že přijme euro v březnu. Co se týče Slovenska, poslední vývoj rozpočtu a inflace prokázal, že je vládní cíl plnit maastrichtská kritéria od roku 2007 důvěryhodný, připomněla závěr zprávy OECD agentura AFP.

Průzkum: Češi příjetí eura podporují

Z průzkumu Eurobarometr vyplývá, že Češi patří spíše mezi příznivce přijetí eura. Se zavedením jednotné evropské měny podle výsledků průzkumu souhlasí 63 procent obyvatel. Zároveň se však čeští občané mírně obávají zániku národní měno. Tuto tezi zastává zhruba polovina Čechů.

Průměrně se k euru hlásí 59 procent obyvatel EU. Proti předchozímu průzkumu, který se konal o půl roku dříve, však podpora klesla o čtyři procentní body. Vyšší oblibu má unijní měna v samotné eurozóně, a to průměrně u 66 procent obyvatel.

Čelními zastánci jednotné měny jsou obyvatelé Lucemburska, Irové a Belgičané. Ze států, které na zavedení eura teprve čekají, jsou největší optimisté Slovinci.

Sdílet tento příspěvek