ECB minulý týden nakoupila dluhopisy za rekordních 44 miliard eur

12.05.2020
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) minulý týden v rámci svého stimulačního programu nakoupila dluhopisy za rekordních 44 miliard eur (1,2 bilionu Kč). Přesto se jí nepodařilo udržet pod kontrolou náklady na státní půjčky v Itálii i v dalších silně zadlužených zemích eurozóny. Vyplývá to podle agentury Reuters z pondělních údajů ECB.

Centrální banka se prostřednictvím nákupů dluhopisů snaží snížit tržní úrokové sazby a podpořit vlády, podniky i domácnosti, které se potýkají s negativními dopady koronavirové krize. Na nákupy dluhopisů plánuje v letošním roce vynaložit minimálně 1,1 bilionu eur.

Navzdory rozsáhlým nákupům ECB se však minulý týden zvyšovaly výnosy u italských, řeckých, španělských i portugalských dluhopisů. To signalizuje, že soukromí investoři se těchto dluhopisů zbavují navzdory příslibu ECB, že bude v nákupech pokračovat, dokud to bude zapotřebí, napsala agentura Reuters.

Německý soud minulý týden rozhodl, že nákupy dluhopisů, kterými se ECB snaží podpořit ekonomiku eurozóny, jsou částečně v rozporu s německou ústavou. Nařídil německé centrální bance, aby nákupy dluhopisů přerušila, pokud unijní banka do tří měsíců neprokáže, že tyto nákupy jsou nutné a přiměřené.

Rozhodnutí německého ústavního soudu se nicméně netýká programu ECB pro boj s ekonomickými dopady koronavirové krize, který zahrnuje nákupy v objemu 750 miliard eur. Tento program je součástí plánovaných celoročních nákupů v objemu 1,1 bilionu eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek