Německý parlament ukončil soudní spor o záchranný program ECB

03.07.2020
Euroskop, čtk

Německý parlament ve čtvrtek ukončil spor se soudem o záchranný program Evropské centrální banky (ECB) na podporu eurozóny. Ústavní soud v Karslruhe dříve uvedl, že Bundesbank se nebude moci účastnit jejího programu nákupu dluhopisů, pokud ECB neprokáže, že nákupy nejsou nepřiměřené. Poslanci Bundestagu ale záchranný program většinou hlasů schválili, informovala agentura AFP.

Německý ústavní soud vyhodnotil 5. května opatření ECB na podporu ekonomiky eurozóny za v časech koronavirové krize nadměrná a nepřiměřená. Pohrozil, že Bundesbank, která v ECB zasedá, se nebude smět zúčastnit nákupů dluhopisů iniciovaných v roce 2015, do nichž už ECB vložila 2,6 bilionu eur (69 bilionů Kč), pokud ECB a spolu s ní i německá vláda takové kroky ve lhůtě tří měsíců nevysvětlí.

Členové parlamentu se domnívají, že ECB přiměřenost svých kroků vysvětlila dostatečně. Ta neodpověděla německému ústavnímu soudu přímo, protože to nepovažuje za svou povinnost, ale 25. června zveřejnila na svých stránkách vysvětlující dokument. Proti schválení se v parlamentu postavily jen strany krajní levice a pravice. Za přiměřené označil intervence ECB minulý týden i německý ministr financí Olaf Scholz.

Za uzavřený považuje případ i soud v Karlsruhe a nehodlá se k němu znovu vyjadřovat. Agentuře AFP to sdělil jeho mluvčí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek