Panevropský systém plateb by mohl být v roce 2022

03.07.2020
Euroskop, čtk

Jednotný platební systém by v Evropě mohl začít fungovat v roce 2022. Uvedla to včera skupina 16 bank z eurozóny. Politici a centrální banky v Evropské unii se už dlouho snaží vytvořit evropského konkurenta amerických firem Mastercard a Visa a nově i technologických gigantů, jako je Alipay či Google. To se ale zatím nedaří, poznamenala agentura Reuters.

Cílem je, aby se řešení stalo novým standardním platebním prostředkem pro evropské spotřebitele a obchodníky u všech typů transakcí, včetně plateb v obchodech a na internetu, výběru hotovosti a transakcí peer-to-peer, tedy mezi jednotlivými klienty, uvedly banky ve společném prohlášení. Jsou mezi nimi například BBVA, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Santander, ING, UniCredit a Société Générale.

V nadcházejících týdnech projekt zřídí prozatímní společnost se sídlem v Bruselu. Banky rovněž uvítají, pokud se budou chtít k projektu připojit další poskytovatelé platebních služeb. Projekt se zatím nazývá Evropská iniciativa pro platby (EPI).

„Cílem EPI je nabídnout řešení pro digitální platby, které se dá použít kdekoliv v Evropě a které nahradí roztříštěné prostředí, jež v současné době stále existuje,“ uvedly banky.

Iniciativu vítá rovněž Evropská centrální banka (ECB). Ta upozornila, že deset evropských zemí má stále vnitrostátní systém platebních karet, který neumožňuje přijímat karty z jiných členských zemí EU. Rozvíjí se také řada inovativních služeb, jako jsou mobilní peněženky, které se nabízejí pouze na národní úrovni.

Evropa potřebuje posílit autonomii na svém trhu maloobchodních plateb a poskytnout platební služby, které uspokojí potřeby evropských zákazníků. To by měla splnit právě EPI, která nahradí národní systémy karet, internetových a mobilních plateb jednotnou kartou a digitální peněženkou, kterou bude možné použít po celé Evropě. Vyřeší se tak roztříštěnost evropského systému, uvedla ECB.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek