Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v srpnu opět stoupla

11.08.2020
Euroskop, čtk

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v srpnu čtvrtý měsíc za sebou vzrostla. Zůstává však na nízké úrovni, což naznačuje, že ekonomika se stále nachází v recesi. Vyplývá to podle agentury Reuters z výsledků průzkumu, které v pondělí zveřejnila společnost Sentix.

Index důvěry vzrostl na minus 13,4 bodu z červencových minus 18,2 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od února. Překonal rovněž očekávání analytiků, kteří jeho srpnovou hodnotu v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na minus 15,1 bodu.

„Absolutní hodnota indexu zůstává neradostná,“ uvedl Patrick Hussy ze společnosti Sentix. „Ukazuje se, že proces ekonomického oživení je pomalý,“ dodal.

Ekonomika eurozóny podle odhadů letos klesne o 8,7 procenta

Statistický úřad Eurostat koncem července v předběžné zprávě uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve druhém čtvrtletí snížil o rekordních 12,1 procenta oproti předchozím třem měsícům.

Evropská komise minulý měsíc předpověděla, že ekonomika eurozóny v celém letošním roce klesne o 8,7 procenta. V příštím roce pak počítá s nárůstem o 6,1 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek