Euroskupina doporučila do Výkonné rady ECB Eldersona

06.10.2020
Euroskop, čtk

Ministři financí eurozóny doporučili do Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB), jednoho z nejvyšších orgánů, který v eurozóně provádí měnovou politiku, Nizozemce Franka Eldersona. Uvedl to na twitteru prezident euroskupiny, tedy jednání ministrů financí zemí eurozóny, Paschal Donohoe. Elderson je v současnosti členem výkonné rady nizozemské centrální banky.

Výkonnou radu ECB v prosinci opustí 71letý Yves Mersch z Lucemburska a je potřeba najít jeho nástupce. Doporučení ministrů financí nyní obdrží představitelé zemí EU, kteří po konzultaci s Evropským parlamentem a Evropskou centrální bankou učiní v prosinci konečné rozhodnutí, uvedla agentura Reuters.

Elderson je v nizozemské centrální bance zodpovědný za dozor nad bankami. S tímto portfoliem by se měl vypořádat také Merschův nástupce.

Ministři vybírali ze dvou kandidátů. Druhým byl bývalý guvernér slovinské centrální banky (SRB) Boštjan Jazbec, který je nyní členem rady pro řešení krizí SRB.

Pokud bude Elderson schválen, bude druhým Nizozemcem na vysoké úrovni v ECB za Wimem Duisenbergem, který byl prvním prezidentem ECB a funkci opustil v roce 2003.

Výkonná rada ECB má na starosti přípravu zasedání Rady guvernérů, provádění měnové politiky v eurozóně na základě rozhodnutí a obecných zásad přijatých Radou guvernérů. Má šest členů, jejich funkční období je osm let a kteří nemohou být zvoleni znovu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek