ECB: Banky v eurozóně dokážou absorbovat ztráty z nynější krize

16.10.2020
Euroskop, čtk

Hrozby pro finanční stabilitu v eurozóně se v důsledku rostoucích dluhů zvyšují, bankovní sektor však dokáže absorbovat ztráty spojené s koronavirovou krizí a zároveň pokračovat v poskytování úvěrů. Uvedla to dnes podle agentury Reuters šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová. Dodala, že ECB je v případě potřeby připravena k dalšímu uvolnění měnové politiky, aby tak pomohla ekonomice čelit negativním dopadům pandemie covidu-19.

„Ekonomiku eurozóny bude vedle předpokládaného postupného oživování globální aktivity i nadále podporovat také velmi uvolněná měnová a rozpočtová politika,“ uvedla Lagardeová. „Jsme nadále připraveni náležitě upravovat všechny své nástroje,“ dodala.

Minulý měsíc ECB podle očekávání ponechala svou měnovou politiku beze změn. Základní úroková sazba tak zůstala na rekordním minimu nula procent, nezměnil se ani program nákupů dluhopisů. Banka tehdy předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny letos klesne o osm procent a v příštím roce se zvýší o pět procent. Začátkem října Lagardeová upozornila, že druhá vlna koronaviru by mohla hospodářské oživení v eurozóně zdržet.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek