ECB varovala před přílišným optimismem ohledně vakcíny

12.11.2020
Euroskop.cz, čtk

Šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová včera varovala před nadměrným optimismem ohledně příznivých ekonomických dopadů vakcíny proti covidu-19. Uvedla rovněž, že ECB se při přípravě nového balíku opatření na podporu ekonomiky zaměří na nákupy dluhopisů a levné úvěry pro banky.

„Ačkoli nejnovější zprávy ohledně vakcíny vypadají povzbudivě, stále můžeme čelit opakujícím se cyklům zrychlování šíření viru a zpřísňování restriktivních opatření, dokud nedosáhneme všeobecné imunity,“ uvedla Lagardeová. „Hospodářské oživení tak nemusí být lineární, ale spíše nestabilní, přerušované a závislé na tempu distribuce vakcíny,“ dodala.

Farmaceutické společnosti Pfizer a BioNTech začátkem týdne oznámily, že jejich vakcína na covid-19 je podle počátečních testů účinná z více než 90 procent. To vyvolalo naděje na rychlejší konec pandemie covidu-19 a vedlo k výraznému růstu na akciových trzích.

„Existence vakcíny je naprosto pozitivní zprávou, ale může určitou dobu trvat, než se ekonomické dopady této pozitivní zprávy stanou skutečností. Nestane se to přes noc,“ uvedl dnes člen Rady guvernérů ECB Klaas Knot v rozhovoru s televizí CNBC. „Masová vakcinace zabere značné množství času, což znamená, že hospodářský výhled pro rok 2021 zůstane po dlouhou dobu hrbolatý, dokud se plně neprojeví příznivé dopady vakcíny,“ dodal.

ECB již dříve signalizovala, že na svém prosincovém zasedání představí nová opatření na podporu ekonomiky. „V příštích týdnech budeme mít více informací, na kterých budeme moci založit přehodnocení své politiky,“ uvedla dnes Lagardeová. Dodala, že na stole zůstávají všechny možnosti, ale zároveň zdůraznila, že vysokou účinnost za současných podmínek prokázaly nákupy dluhopisů a levné úvěry pro komerční banky. „Pravděpodobně tak zůstanou hlavními nástroji pro úpravu naší měnové politiky,“ upozornila.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek