Růst aktivity zpracovatelského průmyslu eurozóny zpomalil

01.12.2020
Euroskop, čtk

Růst aktivity zpracovatelského průmyslu eurozóny v listopadu zpomalil, protože obnovená opatření proti šíření koronaviru zasáhla poptávku. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti IHS Markit. Údaje nicméně podle firmy signalizují, že dopad pandemie covidu-19 na ekonomiku eurozóny bude ve čtvrtém čtvrtletí mírnější než ve druhém kvartálu.

Index aktivity zpracovatelského průmyslu eurozóny se v listopadu snížil na 53,8 bodu z říjnových 54,8 bodu. Zůstal však nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

„Ačkoli jeho tempo v době nových omezení zpomalilo z říjnového 32měsíčního maxima, pokračující růst (zpracovatelského sektoru) by měl pomoci zmírnit ekonomické dopady covidových restrikcí, které těžce zasáhly sektor služeb,“ uvedl Chris Williamson ze společnosti IHS Markit. „Výsledky průzkumu jsou další známkou toho, že tento region se v posledním čtvrtletí roku vyhne podobnému rozsahu hospodářského poklesu, jaký zaznamenal ve druhém kvartálu,“ dodal.

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve druhém čtvrtletí propadl o rekordních 11,8 procenta. Ve třetím čtvrtletí se sice zvýšil o rekordních 12,6 procenta, nyní však hospodářské oživení podkopává vzestup počtu případů nákazy koronavirem a související restrikce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek