Analytici: Nové restrikce vrací ekonomiku eurozóny do recese

13.01.2021
Euroskop, ČTK

Ekonomika eurozóny se v důsledku nových opatření proti šíření koronaviru vrátí do recese, která je obvykle definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Předpokládají to podle agentury Bloomberg analytici z předních bankovních společností, jako jsou JPMorgan Chase a UBS.

Ekonomika eurozóny kvůli negativním dopadům šíření koronaviru zaznamenala recesi již v první polovině loňského roku. V loňském prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zemí používajících euro snížil oproti předchozím třem měsícům o 3,7 procenta. Ve druhém kvartálu pak pokles zrychlil na 11,7 procenta.

Ve třetím čtvrtletí ekonomika díky zmírnění koronavirových opatření oživila a HDP se zvýšil o rekordních 12,5 procenta. Na podzim však hospodářské oživení podkopal vzestup počtu případů nákazy koronavirem a související obnovování restrikcí. Banka JPMorgan odhaduje, že HDP eurozóny vykáže za čtvrté čtvrtletí devítiprocentní propad.

V prvním čtvrtletí letošního roku nyní JPMorgan počítá s dalším poklesem ekonomiky, a to o jedno procento. Ve svých dřívějších odhadech přitom banka předpovídala dvouprocentní růst.

Odhad vývoje HDP eurozóny v prvním čtvrtletí zhoršila také banka UBS. Ta nyní počítá s poklesem o 0,4 procenta, zatímco dříve předpovídala nárůst o 2,4 procenta. Mírný pokles ekonomiky eurozóny v prvním čtvrtletí očekává rovněž banka Goldman Sachs, napsala agentura Bloomberg.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek