Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v únoru překvapivě klesla

08.02.2021
Euroskop, čtk

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v únoru překvapivě zhoršila. Za poklesem stojí opatření proti šíření nového koronaviru, která mají negativní vliv na hospodářský vývoj, a pomalé tempo očkování proti covidu-19. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které dnes zveřejnila společnost Sentix.

Index důvěry klesl na minus 0,2 z lednových 1,3 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst, a to na 1,9 bodu.

„Uzávěry v řadě evropských zemí zanechávají svou stopu,“ uvedla společnost Sentix. Upozornila, že ekonomiku Evropské unie brzdí pomalé očkování proti covidu-19. „V důsledku toho ekonomika EU ztrácí kontakt s jinými částmi světa, které v únoru pokračují v oživení,“ dodala.

Dílčí index očekávání se v únoru snížil na 31,5 bodu z rekordních 33,5 bodu v předchozím měsíci. Index hodnocení současné situace klesl na minus 27,5 z minus 26,5 bodu.

Šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová minulý týden v rozhovoru s francouzským listem Le Journal du Dimanche uvedla, že obnovená opatření proti šíření koronaviru zbrzdila oživení evropské ekonomiky. Dodala, že návrat hospodářské aktivity na předkrizovou úroveň tak nelze očekávat dříve než v polovině příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek