Urychlete přechod na euro, vyzývá EK nové členské země

04.11.2005
Z deseti nových členských států udělala pro přípravu na euro zatím po Polsku nejméně Česká republika – z 38 úkolů, které zahrnuje, splnila zatím pouze jeden.

Evropská komise vyzvala nové členské státy, aby urychlily přípravu na přechod na jednotnou měnu euro. Soustředila se při tom na ty země, které chtějí euro převzít od 1. ledna 2007, tedy Estonsko, Slovinsko a Litvu, a na ty, jež to plánují o rok později, což jsou Lotyšsko, Malta a Kypr.

Komise zdůraznila, že ačkoli Estonci a Litevci již udělali dost, musí přípravu výrazně urychlit, chtějí-li být hotovi včas. Lotyši, Kypřané a Malťané jsou zatím v „předpřípravném“ stádiu. Zpráva si všímá jen okrajově zemí, které přechod na euro plánují až v roce 2010, tedy ČR a Maďarska, nebo zatím nemají termín, což je případ Polska. Z doprovodné tabulky nicméně vyplývá, že z deseti nových členských států udělala pro přípravu na euro zatím po Polsku nejméně Česká republika – z 38 úkolů, které zahrnuje, splnila zatím pouze jeden, a to stanovení data přechodu.

Slovensko má naopak nejen národní plán, ale i rozhodnutí o dvoutýdenním souběžném oběhu eur a slovenských korun, koncepci zavážení nových bankovek a mincí do bank a obchodů i přechodu rozpočtových a účetních systémů na euro.

Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana Česko ze všech zemí Visegrádské čtyřky splňuje nejvíce maastrichtských kritérií, tedy tři z pěti. Slovensko splňuje dvě, Polsko jedno a Maďarsko žádné. „Každý rok vyhodnocujeme plnění těchto kritérií a snižujeme deficit rychleji, než nám ukládá konvergenční program. Vláda do konce roku projedná podrobný plán další přípravy na přijetí eura a jmenuje koordinátora příprav,“ dodal mluvčí.
Podobný názor má i premiér Jiří Paroubek, který tvrdí, že ČR s předstihem plní takzvaný Konvergenční plán a do eurozóny by mohla ČR vstoupit dokonce dříve.

Sedm zemí včetně Slovenska se již rozhodlo pro tzv. big bang, tedy pro zavedení bankovek a mincí eura okamžitě v den, kdy země na jednotnou měnu přejde. EK tento scénář chválí, poukazuje však i na jeho organizační úskalí.

Zejména vlády nabádá, aby nepodcenily nutkání využít přechodu na euro ke zdražování a negativní psychologický účinek, který by to mohlo mít. Radí jim, aby předem uzavřely dohody s maloobchodem o období, po které budou ceny uváděny v eurech i ve staré měně. Měly by se také zavázat veřejnosti, že budou monitorovat vývoj cen a pravidelně o něm informovat.

Sdílet tento příspěvek