Občané zatím málo podporují euro

07.11.2005
Podle průzkumu Eurostatu ze září asi 38 procent nových „Evropanů“ věří, že zavedení eura bude mít pozitivní dopad. To je o šest procent méně než vloni.

Občané zatím málo podporují euro

Podle průzkumu Eurostatu ze září asi 38 procent nových „Evropanů“ věří, že zavedení eura bude mít pozitivní dopad. To je o šest procent méně než vloni. Oproti tomu 46 procent lidí si myslí, že dopady budou negativní. Ve srovnání s loňským průzkumem to je o pět procent více. Největší obavu vzbuzuje růst cen zboží a služeb. Tři čtvrtiny lidí si myslí, že obchodníci to zneužijí ke zdražení. Polovina lidí pak novou měnu spojuje s rostoucí inflací.

„Stejné obavy panovaly při zavádění eura ve starých zemích. Nicméně se ukázaly jako liché. Samozřejmě, že to někteří obchodníci zkusili, ale celkově se nic takového nestalo. Hodně pomůže zobrazování cen v obou měnách, aby měli lidé porovnání. Dokonce dodnes jsou tady v Belgii mnohé ceny i ve francích,“ tvrdí Paul Hofheinz z Lisabonské rady bruselského sdružení ekonomů. Dodal, že se navíc ukázalo, že si lidé na euro zvykli mnohem rychleji, než se čekalo.
Co pozitivního na euru vidí občané nových zemí unie? Nejvíce si cení toho, že při cestě do zahraničí ušetří za poplatky při výměně peněz a navíc si mnohem jednodušeji budou moci srovnat ceny doma a „venku“.

„Je třeba lidem vysvětlovat, jaké výhody euro přináší. Ať už chce země vstoupit do eurozóny kdykoliv, musí začít se vzděláváním svých obyvatel okamžitě. Podpora eura je nedostatečná, a to je třeba změnit,“ komentoval výsledky průzkumu Joaquin Almunia, evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti. Připustil ale, že jakákoliv kampaň nepřesvědčí část obyvatel, kteří jsou k národní měně připoutáni citově.

S ohledem na výsledky průzkumu je v nových zemích lépe informovat především vesnické obyvatelstvo a lidi s nižším stupněm vzdělání, ti totiž vyjadřují euru nejmenší podporu.

Sdílet tento příspěvek