ECB ponechala měnovou politiku podle očekávání beze změny

23.04.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská centrální banka (ECB) včera podle očekávání ponechala svoji mimořádně uvolněnou měnovou politiku beze změn. Nadále tak poskytuje eurozóně zasažené pandemií rekordní podporu, přestože zrychlení očkovací kampaně zvyšuje naději na oživení ekonomiky. Hlavní úroková sazba tak zůstává na nule. Minulý měsíc banka rozhodla o výrazném zrychlení tempa dalšího tištění peněz ve druhém čtvrtletí, než jaké uplatňovala v prvních měsících letošního roku.

„Jsou zde jasné signály zlepšení,“ uvedla na tiskové konferenci prezidentka ECB Christine Lagardeová. „Pokrok v očkovacích kampaních a předpokládané postupné uvolňování omezujících opatření podporují očekávání silného oživení ekonomické aktivity během roku 2021,“ dodala. Zdůraznila však, že celková situace je „zahalena nejistotou“ kvůli řadě faktorů, včetně možného šíření nových variant viru či pokračujícího tlaku na odvětví ekonomiky, která se potýkají s největšími problémy.

Očekávané rozhodnutí

ECB ve včerejším sdělení rovněž zopakovala, že stimulační opatření může podle potřeby ještě rozšířit a že rekordně nízká depozitní sazba může jít ještě níže. „Rada guvernérů je i nadále připravena podle potřeby upravit všechny své nástroje tak, aby zajistila, že inflace se bude udržitelným způsobem pohybovat směrem ke stanovenému cíli, v souladu se závazkem k symetrii,“ uvádí se v prohlášení.

Současný nouzový pandemický program nákupů aktiv, označovaný jako PEPP, má k dispozici 1,85 bilionu eur (47,8 bilionu Kč). Platit má nejméně do března 2022. Analytici podle agentury Reuters včerejší rozhodnutí čekali. Za klíčové zasedání, na kterém by měli bankéři rozhodnout, zda zpomalí tempo nákupů dluhopisů, považují analytici zasedání plánované na 10. června.

Na tiskové konferenci padlo i několik dotazů na debaty a podrobný časový harmonogram snižování nákupu dluhopisů. Na to Lagardeová reagovala prohlášením, že vše bude záviset na datech. „Na tomto zasedání Rady guvernérů jsme nemluvili o postupném ukončení PEPP, protože je to předčasné,“ prohlásila.

Oživení na dohled

Současná vlna pandemie v Evropě se zřejmě stabilizovala, tempo očkování zrychluje a fond obnovy EU, který má mít k dispozici 750 miliard eur (skoro 20 bilionů Kč), vyřešil důležitou soudní hrozbu. To ukazuje na svižné oživení a dává ECB možnost zmírnit podporu. Také firmy prokazují, že jsou schopny se přizpůsobit životu s koronavirovými omezeními, a vlády poskytují fiskální podporu, aby zajistily, že firmy se udrží nad vodou.

Někteří bankéři už mluvili o potřebě zpomalit nákupy dluhopisů od léta. Jiní ale tvrdí, že takový postup je v době třetí vlny pandemie předčasný.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek