Euro doplácí na nepokoje ve Francii

09.11.2005
Pokračující násilnosti ve francouzských městech podle analytiků podkopávají důvěryhodnost eura. Jeho kurs vůči americkému dolaru spadl na dvouleté minimum.

Pokračující násilnosti ve francouzských městech podle analytiků podkopávají důvěryhodnost eura. Jeho kurs vůči americkému dolaru včera spadl na dvouleté minimum.
Investoři se obávají, že může být ještě hůř. „Nepokoje nejvíce poškodí důvěru ve francouzskou ekonomiku, druhou největší v eurozóně, což bude mít dopad i na společnou měnu,“ citovala agentura Reuters Nicolase Bouzoua, hlavního ekonoma výzkumného ústavu Xerfi.

Česká koruna proti větru?
Koruna v těchto dnech nadále posiluje. „Na konci října byla blízko 29,80 za euro, nyní je něco přes 29,20,“ podotkl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.
Včera večer vůči euru nepatrně posílila na 29,265, vůči dolaru o více než 0,3 procenta na 24,847, uvedla Patria Online. Podle analytiků je reakce koruny na to, jak si nyní vede euro vůči dolaru, nelogická. „Koruna včera šla proti vývoji ve střední Evropě,“ hodnotí Jan Procházka z firmy Cyrrus.
Avšak česká měna se analytikům nyní jeví jako poněkud nadhodnocená, takže se počítá s určitou korekcí. Kurs by se mohl v následujících týdnech pohybovat kolem 29,50 za euro, míní Michal Brožka.
S většími výkyvy kursu nepočítá ani Jan Procházka. „Mohlo by s ním zahýbat jedině nějaké výraznější zvýšení úrokových sazeb v Česku,“ míní Procházka. Hodně bude podle něj záviset na tom, kterým směrem se bude vyvíjet euro.
Na Západě převládá skepse. „Vyhlídky eura na nejbližší týdny jsou skoro fatální,“ cituje německý list Handelsblatt z komentáře peněžního domu WestLB.
Měnoví experti ze švýcarského bankovního domu UBS předpokládají, že kurs se během měsíce dostane na 1,15 dolaru za jedno euro ve srovnání s kursem 1,22 dolaru, s nímž počítali v zářijové předpovědi.
„Měnový trh se dívá také na rozdílné úrokové sazby v eurozóně a USA, podotýká Tetsuhisa Nayashi z Bank of Tokyo-Mitsubishi. Podle něj i dalších analytiků kurs dolaru ještě tento měsíc posílí na 1,15 za jedno euro.
Další odborníci ale takový názor nesdílejí. „Předpokládám, že americký dolar po rychlém vzestupu brzy čeká korekce,“ řekl agentuře Reuters Sastoru Ogasawara z firmy Credit Suisse First Boston Securities.
Fed zvedl v USA od loňského června svoji krátkodobou sazbu už dvanáctkrát na čtyři procenta, ECB ji zhruba dva a půl roku drží na poloviční úrovni. Takový rozdíl mluví ve prospěch dolaru.

ECB pokles nevadí
A nejen to. Zatímco předseda Fedu Greenspan dal na srozuměnou, že sazby dál mírně porostou, chování Evropské centrální banky je ve srovnání s Fedem hůř předvídatelné. Navíc na ni naléhají politici, průmyslové svazy i odbory, aby se zvyšováním sazeb nespěchala.
„ECB by neměla přijímat ukvapená rozhodnutí,“ citovala včera agentura Reuters lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera. Jeho prohlášení rovněž pomohlo euru dolů. ECB sestup eura vůči dolaru starosti nedělá. „Není důvodem k nějakým obavám. Naopak, může pomoci evropským vývozcům,“ vyjádřil se včera člen rady ECB Nicholas Garganas.

Euro se vůči dolaru propadá

Sdílet tento příspěvek