MF nastínilo harmonogram přijetí eura

15.11.2005
Podle předběžného plánu ministerstva financí by měla Česká republika splnit kritéria pro vstup do ERM II do poloviny roku 2009.

Česká republika bude znát do konce roku 2006 podrobný plán na přijetí eura. Novináře o tom dnes informoval náměstek ministra financí Tomáš Prouza, který povede Národní koordinační skupinu pro zavedení eura. Česko chce přijmout evropskou měnu 1. ledna 2010.

V první etapě před přijetím eura vznikne podle Prouzy Národní koordinační skupina, vláda přijme podrobný scénář přechodu na euro a Česko rozhodne o termínu vstupu do kurzového režimu ERM II, který sváže kurz koruny s eurem. Začne rovněž první vlna osvětové kampaně o výhodách eura. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky bude podobu kampaně zahrnovat až národní plán. „Počítáme s tím, že se státní rozpočet na tomto bude podílet. Nevylučuji že už to může být zčásti otázka rozpočtu pro rok 2007,“ dodal. Druhá etapa potrvá do roku 2007.

Ve druhé etapě do 2. čtvrtletí 2009 se Česko bude snažit o splnění kritérií ERM II a začne připravovat legislativní změny zabezpečující vstup ČR do eurozóny. V následující fázi do 31. prosince 2009 musí stát ve spolupráci s Českou národní bankou zabezpečit potřebné množství eurových bankovek a mincí. Bankomaty i platební terminály musejí být přeprogramovány na společnou měnu.

V poslední etapě, která začne 1. ledna 2010, budou postupně z oběhu staženy koruny. Jeden až dva roky pak bude pokračovat dvojí oceňování zboží v euru a v korunách. ČR euro přijme zřejmě naráz, tedy podle scénáře takzvaného velkého třesku. Podle Prouzy je tato varianta lepší a levnější než postupné stahování koruny z oběhu.

Celkové vyčíslení přechodu na jednotnou měnu ale zatím známé není. „Veškeré náklady, které budou vynaloženy, se vyplatí. Přijetí evropské společné měny podpoří investice, sníží transakční náklady, podpoří zahraniční obchod a turistický ruch. Nemluvě o tom, že příprava bude i v příštích letech podporovat pokračování strukturálních reforem,“ uvedl Sobotka. Podle člena bankovní rady ČNB Pavla Řežábka však jen výdaje na úpravy informačních technologií a systémů státní správy přijdou na „mnoho miliard“.

Datum přijetí eura navíc nemusí být konečné. Na základě konzultace s ČNB stanoví definitivní termín vláda. Vstup Česka do eurozóny navíc musí schválit Rada EU. Přesto většina ekonomů nepochybuje, že Česko zavede společnou evropskou měnu v roce 2010. Nasvědčují tomu i ekonomické ukazatele.
ČR však nebude prvním z nových členů EU, kteří euro zavedou. Již v roce 2007 chtějí euro používat Estonsko, Slovinsko a Litva. O rok později tak učiní zřejmě Lotyšsko, Malta a Kypr. Slovensko plánuje přechod na novou měnu v roce 2009. Největší zpoždění hrozí Polsku a Maďarsku.

Sdílet tento příspěvek