ECB poprvé od změny inflačního cíle představí svou novou měnovou politiku

22.07.2021
Euroskop, ČTK

Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) dnes poprvé od změny inflačního cíle oznámí, jakým směrem se bude ubírat její měnová politika. Změna základních úrokových sazeb ani posun ve dvou hlavních programech nákupů aktiv se nečeká, podle analytiků by ale centrální banka měla objasnit, jak její nová strategie ovlivní krátkodobou měnovou politiku.

ECB na začátku tohoto měsíce zvýšila svůj inflační cíl na dvě procenta. Zavázala se, že bude důrazná a neústupná, aby tohoto cíle dosáhla. Od centrálních bankéřů se proto očekává, že objasní, co takový přístup znamená pro úrokové sazby a nákupy dluhopisů. Eurozóna se dlouho potýkala s příliš nízkou inflací a ECB je nyní připravena tolerovat, když se inflace krátkodobě dostane nad nově stanovený cíl.

ECB výsledek zasedání k měnové politice oznámí v obvyklém čase, což je ve 13:45. Po zasedání měnového výboru je od 14:30 plánovaná tisková konference prezidentky ECB Christine Lagardeové. Ta už minulý týden avizovala, že v dnešním oznámení a na její tiskové konferenci je potřeba čekat změny.

Investoři sledují hlavně výhled měnové politiky. Ten se stal důležitým nástrojem v době nejistoty a má zabránit nežádoucím spekulacím, které na finančních trzích zvyšují nestabilitu a které mohou podkopávat ekonomiku.

Hlavní úroková sazba v eurozóně je už více než pět let na nule a ECB poskytuje ekonomice eurozóny pomoc i ve formě nákupů aktiv. Nouzový pandemický program označovaný PEPP má v současnosti k dispozici 1,85 bilionu eur (47,5 bilionu Kč) a v platnosti má být nejméně do března 2022.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek