Sobotka: Na euro jsme připraveni stejně jako Slovinsko i Slovensko

18.11.2005
Podle ministra financí není možné oddalovat přijetí eura za horizont roku 2010, protože by to pro Českou republiku mohlo znamenat vážná rizika.

Česká republika je připravena na přijetí eura stejně dobře jako Slovinsko či Slovensko. Novinářům to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Obě země se však chystají přijmout společnou měnu v roce 2007 a 2009, zatímco ČR 1. ledna 2010. „Nemyslím si, že je možné oddalovat přijetí eura za horizont roku 2010, protože by to pro Českou republiku mohlo znamenat vážná rizika z hlediska její makroekonomické stability,“ uvedl ministr.


Nebezpečí podle něj znamená právě brzký vstup některých zemí do eurozóny. Pokud by ČR euro nepřijala kolem roku 2010, údajně by to znamenalo, že by byla zařazena mezi státy, jejichž rozpočtová stabilita je horší, tedy Maďarsko a Polsko. „To by nebylo pro ČR dobré. Projevilo by se to, pokud jde o rating, projevilo by se to, pokud jde o zahraniční investice, přirozeně by to mohlo zvýšit možnost spekulací na kurz české koruny v budoucnu,“ dodal Sobotka. Česko by se navíc mohlo ocitnout uprostřed krizí, které by zpomalily hospodářský růst.


Sobotka zároveň vyzval Občanskou demokratickou stranu a komunisty, aby daly veřejně najevo svůj postoj ke společné evropské měně. „Pokud nemají žádný konkrétní termín, jak chtějí čelit těm rizikům, které oddalování přijetí eura v tom příštím období může přinést, nedivím se tomu, že ODS nemá ve svém programu o euru žádnou zmínku,“ řekl a dodal, že přijetí eura bude třetím nejdůležitějším bodem v nadcházejícím volebním programu sociálních demokratů.
Většina ekonomů je přesvědčena, že ČR může euro v roce 2010 zavést. Již v roce 2007 chtějí euro používat Estonsko, Slovinsko a Litva. O rok později tak učiní zřejmě Lotyšsko, Malta a Kypr. Slovensko plánuje přechod na novou měnu v roce 2009. Největší zpoždění hrozí Polsku a Maďarsku.

Sdílet tento příspěvek