ECB: Dopad mutace delta na eurozónu zřejmě bude omezený

26.08.2021
Euroskop, čtk

Vysoce nakažlivá koronavirová mutace delta bude mít pravděpodobně pouze omezený dopad na ekonomiku eurozóny, která zůstává na cestě k silnému růstu v letošním i příštím roce. Uvedl to ve středu podle agentury Reuters hlavní ekonom Evropské centrální banky (ECB) Philip Lane. Evropské hospodářství by podle něj mělo těžit mimo jiné z očkování proti covidu-19.

„Skutečnost, že si delta nevyžádala rozsáhlejší opatření a že lokální opatření jsou přiměřeně účinná, naznačuje, že z hlediska celkové ekonomiky je zatím dopad omezený,“ řekl Lane v rozhovoru s agenturou Reuters. Vyhlídky hospodářského růstu podle něj zůstávají na podobné úrovni jako v červnu, kdy ECB zveřejnila své poslední ekonomické odhady.

„Řekl bych, že v podstatě nejsme příliš daleko od toho, co jsme pro celý rok předpovídali v červnu,“ uvedl Lane. Podle červnových odhadů ECB by se měl hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny letos zvýšit o 4,6 procenta a napřesrok o 4,7 procenta.

Statistický úřad Eurostat minulý týden potvrdil, že HDP eurozóny se ve druhém čtvrtletí zvýšil o dvě procenta po poklesu 0,3 procenta v prvním kvartálu. Ekonomika eurozóny se tak vymanila z dvojité recese, kterou způsobila pandemie nemoci covid-19. V meziročním srovnání HDP eurozóny ve druhém čtvrtletí stoupl o 13,2 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek