Klaus: Euro v současnosti nepotřebujeme

25.11.2005
ČR by podle Klause neměla přijímat euro, dokud nebude členem EU „po všech stránkách“. Za nejdůležitější nyní považuje vedení seriózní debaty o demokracii v Evropě.

Přijetí evropské ústavní smlouvy není v současnosti podle Václava Klause z pohledu evropské integrace rozhodujícím tématem. Český prezident to řekl dnes po setkání se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem ve Vídni. Podle Klause je důležitější vést seriózní debatu o demokracii v Evropě.

„Euroústava teď není nejdůležitější otázkou nejbližších dní či měsíců. Spíše je nutné vést seriózní dialog o demokracii v Evropě,“ řekl Klaus na setkání s novináři. Tento názor prezentoval i minulý týden po schůzce s předsedou Evropské komise Josém Barrosem na Pražském hradě.

„Rakousko vidí Evropu z jiného úhlu, z jiné pozice, je podobné velikosti jako třeba naše republika. Věřím, že se bude v tomto smyslu definovat a pokoušet hledat různá zajímavá řešení,“ prohlásil Klaus. Společně s Fischerem, který by měl příští rok zavítat na návštěvu do ČR, se shodli na nutnosti dalšího rozšiřování EU.

„Česká koruna je dobrá, dává nám různé výhody. Pro dynamiku našeho hospodářství teď euro rozhodně nepotřebujeme,“ potvrdil Klaus své přesvědčení, že ČR by neměla přijímat jednotnou evropskou měnu, dokud nebude plnohodnotným členem EU po všech stránkách. Podle něho by nyní její zavedení mělo na české hospodářství vliv jako „svěrací kazajka.“

Český prezident v podvečer v Rakouské národní bance vystoupil s přednáškou na téma „Současná přestávka na přemýšlení v EU a dlouhodobé fungování společné evropské měny“. Za hlavní příčinu nynějších problémů Evropy v ní označil sociálně- ekonomický systém, který na kontinentu panuje a který slibuje lidem neustálý růst životní úrovně bez přímého vztahu k jejich ekonomickým výkonům.
Dnešní evropský hospodářský systém je podle Klause strnulý a nepružný a k této strnulosti přispívá i euro tím, že zlikvidovalo měnovou politiku jednotlivých zemí a omezilo tak stupeň svobody systému.

Ostře ve svém vystoupení kritizoval takzvanou lisabonskou agendu EU, podle níž by se unie měla stát do roku 2010 nejproduktivnější ekonomikou světa. „Použitá terminologie je pro nás v postkomunistické zemi dobře známa a připomíná nám slogany soudruha Brežněva. Není to žádný návrh skutečných reforem, jen hra se slovy, která není brána vážně,“ uvedl Klaus. Podle Klause strategie se snaží „přilepit“ změny současnému sociálně-ekonomickému systému, což není možné, protože tento systém je soudržný a vnitřně propojený.

V Evropě existují jasné problémy, spočívající v pomalém hospodářském růstu, nízké konkurenceschopnosti, vysoké nezaměstnanosti a stárnutí populace. Evropa musí dál, aby tyto problémy překonala, sdělil prezident.

Sdílet tento příspěvek