Lotyško chce místo eura „eiro“

05.01.2006
Ministři lotyšské vlády na svém zasedání jednomyslně hlasovali proti jednotnému názvu euro a přiklonili se pro označení „eiro“.

Lotyšsko oznámilo, že hodlá používat národní hláskování jednotné evropské měny – „eiro“. Tato vyhlášení ovšem s rozpaky přijala Evropská centrální banka, která již roky řeší spor o sjednocení názvu.

Ministři lotyšské vlády na svém úterním zasedání jednomyslně hlasovali proti jednotnému názvu euro a přiklonili se pro označení „eiro“. Své rozhodnutí v případě nutnosti hodlají bránit i před Evropským soudním dvorem. Lotyšsko plánuje zavést jednotnou evropskou měnu v roce 2008.

„Nejde o vrtochu ze strany Lotyšů. Celý problém představuje velmi důležitou otázku, která ohrožuje základní hodnoty EU, jako je rovnost a identita,“ uvedla lotyšská ministryně školství Ina Druviete.

Lotyši nazývají společnou evropskou měnu „eirem“ v překladech evropských dokumentů i v hovorové řeči. Slovo „euro“ lotyšský jazyk nezná. Lotyšská gramatika a fonetika totiž nedovoluje použití dvojhlásky „eu“.

Proti lotyšské snaze se vytrvale staví Evropská centrální banka. Podle jejího šéfa Jeana-Clauda Tricheta by bylo nepřirozené mít jednotnou měnu s odlišným názvem. ECB také upozorňuje na to, že lotyšský název je v rozporu s rozhodnutím lídrů EU z roku 1997, které ukládá povinnost používat název „euro“ ve všech oficiálních jazycích EU s výjimkou řečtiny, jež používá odlišnou abecedu.

Pokud se celý spor dostane až před evropskou justici, mohly by Lotyšsko podpořit některé nové země EU. Malta totiž v prosinci loňského roku oznámila, že název měny na jejím území bude „ewro“. Odlišně výslovují název „euro“ i Maďaři a Litevci. Jejich země ovšem souhlasily s používání oficiálního pojmenování jednotné měny.

Sdílet tento příspěvek