ECB nezklamala očekávání a zvedla sazby

02.03.2006
Evropská centrální banka podle všeobecného očekávání finančních trhů zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,5 procenta.

Učinila tak poprvé v letošním roce, zvýšení sazeb však její představitelé v minulých týdnech opakovaně naznačovali.

Základní úrok je nyní na tříletém maximu a banka se vyššími sazbami snaží bojovat proti růstu inflačních tlaků v ekonomice. Ta nyní nabírá sílu, a riziko dalšího růstu cen je tak podle banky vyšší. Banka ze stejného důvodu zvýšila sazby v prosinci, což byl první růst po pěti letech.

Euro na krok centrální banky příliš nereagovalo a vůči dolaru jeho kurz činil 1,1933 USD. Kolem těchto hodnot se pohyboval i před zveřejněním zprávy, avšak měna už od rána zvolna posilovala. Ve středu bylo euro na třítýdenním maximu 1,1974 USD. Euro mírně zpevňuje i vůči japonskému jenu, kde se prodává asi za 138,60 JPY za euro.

Investoři se nyní budou snažit odhadnout budoucí vývoj úroků podle toho, co k ekonomice a sazbám řekne na tiskové konferenci prezident ECB Jean-Claude Trichet. Podle některých analytiků bude Trichet hovořit o nutnosti brzdit inflaci, protože růst ekonomiky eurozóny je patrný z řady statistických zpráv.

Důležitá je především statistika z Německa, které je klíčovou ekonomikou eurozóny. V Německu se výrazně zvyšují maloobchodní tržby a zlepšila se i nálada mezi spotřebiteli a podnikateli. Šéf ECB již naznačil, že tempo růstu eurozóny nabírá na síle, zatímco inflační rizika přetrvávají.

ECB spolu se základní sazbou zvýšila i takzvanou zápůjční sazbu, která se používá jako nouzový úvěr pro komerční banky. Tato sazba je na 3,5 procenta. Depozitní sazba se posunula na 1,5 procenta.

Sdílet tento příspěvek