Češi přestávají věřit euru

16.05.2006
Stále více Čechů je proti zavedení jednotné evropské měny. Za poslední čtyři roky se jejich počet podle výzkumů CVVM téměř zdvojnásobil.

Stále více Čechů je proti zavedení jednotné evropské měny. Za poslední čtyři roky se jejich počet podle výzkumů CVVM téměř zdvojnásobil.
Podle posledního průzkumu je pro přijetí eura 45 procent lidí, tedy o sedm procent méně než před rokem. Naopak euro by si nepřálo 43 prcent dotázaných, o šest procent více než před rokem.

Proč je stále víc lidí proti euru? Data vysvětlení nepřinášejí. „Nabízí se strach ze zdražování, tento argument se však skloňuje už dlouho, nevím, proč by měl začít fungovat zrovna teď,“ říká socioložka Gabriela Šamanová z CVVM. Ředitel společnosti Factum Jan Herzmann nabízí hypotézu: „Je možné, že je to tím, že posiluje koruna. Lidé to vidí a říkají si, máme se dobře, tak proč podstupovat těžkosti se zavedením eura“. Koruna skutečně za poslední rok posílila o šest procent a nyní je na úrovni téměř 28 korun za euro.

Skeptičtí Němci

Nicméně i přesto chtějí euro přijmout co nejrychleji další země. Dnes se bude v Bruselu rozhodovat o tom, zda budou eurem od roku 2007 platit Litevci a Slovinci. Slovinsko pravděpodobně dostane zelenou, zatímco Litevci budou ještě muset snížit inflaci.

Politici nemají na spěch

„Pokud chceme vstoupit do eurozóny v roce 2010, měla by o tom vláda rozhodnout do konce letošního roku. Jinak nelze plánovaný termín technicky stihnout,“ říká Michaela Dombrovská z národní koordinační skupiny pro zavedení eura při Ministerstvu financí. Dodává, že určení dne přijetí eura je důležité i pro to, aby stát mohl spustit informační kampaň o euru.

Autor: Marek Hudema

Sdílet tento příspěvek