Slovensko se připravuje na přijetí eura podle plánu

09.08.2006
Slovensku se podařilo splnit další z Maastrichtských kritérií. Deficit veřejných financí našeho východního souseda klesl na 2,9 procenta.

Přípravy na přijetí jednotné evropské měny – eura – zatím na Slovensku probíhají podle stanoveného harmonogramu tak, aby Slovensko přijalo euro podle plánu k 1.lednu 2009. Konstatuje to slovenská zpráva o plnění Národního plánu zavedení eura, jež dnes projedná slovenská vláda.

Slovensku se podle zprávy podařilo splnit další z Maastrichtských kritérií, které jsou pro každou členskou zemi EU závazné pro přijetí jednotné evropské měny. Deficit veřejných financí totiž na Slovensku dosáhl hodnoty 2,9 % a je tak desetinu procenta pod stanoveným kritériem. Zpráva předpokládá, že při zachování současného kurzu vývoje, se budou slovenské hodnoty držet pod stanovenými kritérii.

Náš východní soused zatím neplní pouze Maastrichtské kritérium, týkající se inflace, které je nastaveno 1,5 procentního bodu nad průměrem třech nejnižších hodnot v členských zemích EU. Podle zprávy lze cílovou hodnotu tohto kritéria pro rok 2008 těžko předvídat, což bude stěžovat její plnění. Splnění kritéria inflace bude pro Slovensko velmi důležité. V tomto roce totiž Evropská komise odmítla z důvodu překročení limitu členství v eurozóně přidělit Litvě, byť limit byl překročen pouze o pár setin procenta.

Zpráva v dosavadní přípravě přijetí eura na Slovensku vyzdvihla mimo jiné dobrou komunikaci s veřejností. Součástí komunikace s veřejností bylo například vytvoření internetové stránky, na které občané mohou nalézt informace, týkající se přijetí společné evropské měny. Stránka informuje o postupu zavádění eura, s ohledem na různé sektory hospodářství a veřejnou správu, nebo o přímých dopadech zavedení eura na občana.

Mezi další aktivity, důležité pro přijetí eura, bylo dále přijetí Etického kodexu, jež měl za úkol reagovat na obavy občanů ze zdražování po přijetí jednotné evropské měny. Jeho cílem bylo zabezpečení transparentnosti celého procesu a zbránění poškozování občanů ze strany obchodníků a jiných podnikatelů.

Zpráva také vymezila kroky, které by měly být na Slovensku učiněny do konce letošního roku. Ukládá komerčním bankám do konce letošního roku určit celkovou spotřebu hotovosti v eurech ke dni předpokládaného zavedení eura. Mezi další úlohu patří vypracování koncepce ochrany spotřebitelů před neodůvodněnými cenovými důsledky měnové konverze. Vypracovat by ji měl rezort hospodářství.

Z posledního průzkumu veřejného mínění Evropské komise vyplývá, že Slováci spolu se Slovinci, Poláky a Maďary patří v EU k národům, které jsou přesvědčené o pozitivním dopadu eura na jejich osobní život. Zároveň se ovšem téměř polovina Slováků obává zvýšení cen po zavedení eura.
Z nováčků EU, jež se k Evropské unii připojili v roce 2004 jako první vstoupí do eurozóny v roce 2007 Slovinsko. ČR předpokládá přijetí eura v roce 2010.

Autor: rai-ihned, goverment.sk

Sdílet tento příspěvek