České obchody pomalu začínají přijímat euro

10.08.2006
Společnou evropskou měnou lze platit již ve polovině obchodních řetězců. Podíl na platbách však nepřesahuje jedno procento.

Jednotnou evropskou měnu euro lze v Česku používat přibližně v polovině velkých obchodních řetězců. Obchodníci, kteří euro zatím nepřijímají, chtějí platbu evropskou měnou brzy zavést. Podíl plateb v eurech na celkových tržbách obchodníků je ale zatím malý a většinou nepřesahuje jedno procento. Vyplývá to z průzkumu společnosti GE Money Multiservis.


„V otázce akceptace společné evropské měny obchodníci pružně reagují na zvyšující se rozšířenost využití eura v platebním styku,“ sdělil předseda představenstva a generální ředitel GE Money Multiservis ČR/SR Charlie Coode.


Obchodníci podle něj vědí, že vstup ČR do evropské měnové unie a přechod na společnou evropskou měnu jsou již jen otázkou času. „Zavádí proto možnost platit v eurech již nyní, aby byli lépe připraveni, když k této změně dojde,“ podotkl. Postupný meziroční růst plateb v eurech a dosažená vyšší procenta tržeb v eurech v příhraničních oblastech potvrdili i ostatní obchodníci.


V ČR by se podle plánů vlády mělo začít eurem platit od roku 2010. Do konce letošního roku by vláda měla schválit Národní plán zavedení eura.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek