Italský guvernér Fazio se nezúčastní finanční schůzky EU

09.09.2005
Guvernér italské centrální banky Antonio Fazio se pod tlakem na odstoupení ze své funkce zřekl účasti na dnešním neformálním zasedání finančních činitelů Evropské unie a eurozóny v anglickém Manchesteru.

Hrozí mu totiž, že spor mezi ním a italským ministrem financí by se řešil na mezinárodní scéně a zastínil věcnou agendu schůzky.
Fazio vyšle na dvoudenní schůzku ministrů financí a guvernérů centrálních bank, které se zúčastní i dva nejvyšší finanční činitelé České republiky, jednoho ze svých náměstků. „To zabrání tomu, aby se na evropské schůzce jakýmkoliv způsobem objevily ozvuky vnitřních záležitostí,“ sdělila ve čtvrtek Banca d’Italia.
Téměr všechny italské politické strany a tisk vyzvali Fazia, aby do Manchesteru nejel a ušetřil Itálii ostudy na mezinárodní scéně. Toto Faziovo rozhodnutí však zřejmě přispěje ke jeho politickému odchodu.
Na Fazia se kvůli skandálu, který vyvolal svým jednáním v soubojích o italské banky mezi domácími a zahraničními zájemci, valí od léta výzvy k odstoupení. V posledním týdnu se k těmto výzvám veřejně přidala většina členů vlády, včetně klíčového ministra financí Domenica Siniscalka, jednoho z účastníků manchesterské schůzky EU.
Siniscalco se vyjádřil, že by proti Faziovi mohl podniknout institucionální kroky. Guvernér je sice vládou neodvolatelný, kabinet však může požádat Nejvyšší radu centrální banky o zvážení jeho odvolání. Na straně odpůrců Fazia je i premiér Silvio Berlusconi a guvernér je nyní v Itálii téměř izolován.
Faziovi se klade za vinu, že v boji o italské banky nadržoval domácím institucím a sabotoval nabídky zahraničních zájemců. Skandál propukl po zveřejnění záznamů telefonních rozhovorů, které naznačily důvěrný vztah mezi Faziem a šéfem Banca Popolare Italiana, která soupeřila o banku Antonveneta s nizozemskou ABN Amro.
Fazio tvrdí, že je nevinen. Minulý týden se hájil před vládním výborem a v tomto týdenu potvrdil, že rezignovat nehodlá. Ve své funkci je od roku 1993 a má doživotní mandát. To má změnit vládní novelizace zákona o centrální bance, tato změna však nemá platit pro Fazia.

Sdílet tento příspěvek