Maďarsko pravděpodobně v roce 2010 euro nepřijme

28.09.2005
Maďarsko pomalu odstupuje od dosavadního závazku vyměnit forint za euro v roce 2010. Činí tak z důvodu vysokého rozpočtového deficitu.

Maďarsko pomalu odstupuje od dosavadního závazku vyměnit forint za euro v roce 2010. Premiér Ferenc Gyurcsány dnes řekl, že vláda tuto otázku brzy přehodnotí, a naznačil, že vzhledem k vysokému rozpočtovému deficitu bude pro zemi možná lepší přijmout euro později.

„Technicky může být euro zavedeno v roce 2010. Musíme však posoudit, co je pro tuto zemi a ekonomiku lepší, zda výrazná a rychlá redukce deficitu se všemi svými sociálními a hospodářskými důsledky a s přijetím eura v roce 2010, nebo hladší přechod,“ řekl Gyurcsány v rozhlasové stanici Klubradio.

Premiér takto vystoupil ve chvíli, kdy je jasné, že Budapešť letos opět výrazně překročí plánovaný deficit. Podle odhadu centrální banky se může schodek vyšplhat až nad sedm procent hrubého domácího produktu ve srovnání s plánovanou úrovní 4,7 procenta. Klíčovou podmínkou přijetí eura je mít deficit maximálně do tří procent HDP.

Gyurcsány uvedl, že vláda chce otázku revize strategie přijímání eura vyřešit do konce roku. „Vypadá to, že začínají připravovat trhy na špatné zprávy,“ komentoval to agentuře Reuters analytik Danske Bank Lars Christensen. Premiér vystoupil až po uzavření finančních trhů a čeká se, že ve středu forint v reakci na jeho slova mírně klesne.
Maďarská socialistická vláda, která je u moci od roku 2002, odložila cílové datum přijetí eura již dvakrát. Důvodem vždy byly větší rozpočtové deficity, než se plánovalo.

Sdílet tento příspěvek