Návrh rozpočtu EU na léta 2014-2020 sklidil kritiku

01.07.2011
čtk

Velká Británie, Německo a také Švédsko a Dánsko kritizovaly jako málo úsporný rozpočet Evropské unie na léta 2014-2020, jak ho ve středu navrhla Evropská komise. Polsko se naopak staví proti plánovaným rozpočtovým škrtům. Navrhovanou daň z finančních transakcí kritizoval i prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet.

Komise navrhla pro uvedené období výdaje ve výši 972 miliard eur, což je asi jedno procento HDP za příští sedmileté období. Při započtení daně z transakcí, jež by šla do rozpočtu, a rovněž navrhovaném odvádění části vybrané daně z přidané hodnoty (DPH) do něho, by však výdaje dosáhly 1,05 procenta. Podle agentur by šlo 1,025 bilionu eur. Vše musí ještě schválit vlády jednotlivých zemí, což nyní nevypadá pravděpodobné.

Německo ani Británie nechtějí evropskou daň

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle ve čtvrtek prohlásil, že navrhovaný objem rozpočtu „zřetelně překračuje to, co německá vláda považuje za únosné“. Podle Německa jedno procento „musí stačit“.

„Německo a většina členských zemí odmítá evropskou daň, kterou komise navrhla. Nepotřebujeme takovou daň, EU nemá problém s financováním,“ uvedl Westerwelle v komuniké.

Úřad předsedy britské vlády Davida Camerona označil návrh komise za nerealistický. Prohlásil, že unie musí přijmout stejná tvrdá úsporná opatření, jaká v zájmu vyrovnání rozpočtů přijímají národní vlády. Navrhovanou daň z transakcí odmítl jako další břemeno pro podnikatele a jako škodlivou pro konkurenceschopnost unie.

Na důsledky případného zavedení nové daně upozornil i Trichet. Podle jeho dnešních slov by unii nakonec penalizovala.

Skandinávie považuje výdaje za příliš vysoké

Návrh rozpočtu EU kritizují i skandinávské země Švédsko a Dánsko. Podle švédské ministryně pro evropské záležitosti Birgitty Ohlssonové Evropská komise stanovila „hladinu rozpočtu příliš vysoko“. „Tento rozpočet je založen na představách z 50. let. Nastanou složitá jednání,“ varovala. Vyslovila se rovněž proti navrhovanému zavedení transakční daně.

Dánský ministr financí Claus Hjort Frederiksen na návrhu rozpočtu kritizoval údajně příliš vysokou úroveň výdajů. Řekl také, že u Dánska se na rozdíl od Německa, Velké Británie a Švédska nepočítá s úlevou na příspěvku do unijního rozpočtu. „Pro nás je rozhodující, aby slevou na příspěvcích přestalo negativní zvláštní zacházení s Dánskem,“ prohlásil Frederiksen.

Předseda polské vlády Donald Tusk v rozhovoru pro dnešní britský list Financial Times řekl, že odpovídat na nynější globální finanční krizi omezováním rozpočtu EU je nepřípadné. „Myslím, že při práci na budoucí rozpočtové perspektivě je významné mluvit spíš o společných než o národních zájmech,“ řekl.

Rakouský konzervativní deník Die Presse napsal, že „návrh komise odráží politickou realitu v Evropě. Neboť skupina kolem Německa, Francie a Velké Británie požaduje omezení nárůstu ročního rozpočtu EU vždy danou mírou inflace. To znamená, že tyto státy chtějí, aby postupně klesala schopnost EU zavazovat se k novým podporám a politickým plánům.“

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek