Schwarzenberg věří, že se EU dohodne na rozpočtu 2014-20

05.02.2013
čtk

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg věří, že lídři členských zemí Evropské unie se na summitu ve čtvrtek a v pátek dohodnou na dlouhodobém rozpočtu EU na roky 2014 až 2020. Kdyby se tak nestalo, pro Českou republiku by to prý ale žádná tragédie nebyla. Šéf české diplomacie to v pondělí řekl v Bruselu po jednání ministrů odpovědných za evropské záležitosti, kteří summit připravovali.

„Celý oběd každý hlásil, že by chtěl víc. Prostě, jak je to staré přísloví, když ti dávají, tak ber, když ti berou, řvi. To se teď odehrávalo,“ řekl Schwarzenberg.

O sedmileté finanční perspektivě lídři EU jednali již v listopadu. V rámci snahy najít dohodu unijní prezident Herman Van Rompuy, který summitům předsedá, navrhl rozpočet ve výši necelého bilionu eur, což bylo o zhruba sedm desítek miliard eur méně, než kolik původně chtěla Evropská komise. Přeskupil tehdy i to, jak by měly být prostředky rozděleny mezi jednotlivé kapitoly.

Někteří čistí plátci, tedy státy dávající do rozpočtu EU více, než kolik z něj pak dostávají zpět, ale chtěly ještě větší škrty. Nyní pronikly do médií zprávy o tom, že by Van Rompuy mohl přijít s návrhem na další škrty ve výši asi 20 miliard eur.

„Doufám, že dojde k dohodě, ale my bychom se toho nemuseli zas tak strašně bát,“ řekl Schwarzenberg o možnosti, že by se lídři nedohodli ani tentokrát. V takovém případě by se peníze z takzvaných kohezních fondů určených k vyrovnávání rozdílů mezi různě bohatými regiony, rozdělovaly podle podobných pravidel jako dosud. Právě oblast „kohezních fondů“ je z českého pohledu klíčová – v příštím finančním období by jejich prostřednictvím Česko rádo získalo alespoň 20 miliard eur.

„Nikdo nebude úplně uspokojený, to si musíme uvědomit,“ podotkl dnes český ministr. „Člověk musí do poslední chvíle jednat tvrdě. Že by to člověk dostal na stříbrném podnosu, nemůžeme očekávat,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek