Šéfové frakcí Evropského parlamentu odmítají rozpočtovou dohodu

11.02.2013
čtk

Šéfové čtyř klíčových politických skupin v Evropském parlamentu označili v pátek přijatou dohodu o rozpočtu EU na roky 2014-2020 za „nepřijatelnou“. Evropský parlament přitom může rozpočtovou dohodu na červencové schůzi v souladu s Lisabonskou smlouvou vetovat.

Společné odmítavé stanovisko vydali šéf Evropské lidové strany (PPE) Joseph Daul, předseda socialistů (S&D) Hannes Swoboda, Guy Verhofstadt za liberály (Alde) a Daniel Cohn-Bendit za frakci Zelených, informovaly agentury AFP a ANSA.

Navrhovaný rozpočet podle čtveřice „neposílí konkurenceschopnost evropské ekonomiky“. „Naopak, jen ji oslabí. To není v zájmu evropských občanů,“ prohlásili lídři frakcí. Zároveň vyjádřili politování nad tím, že unijní prezident Herman Van Rompuy s nimi v posledních měsících o rozpočtovém návrhu nejednal. „Teď teprve začnou skutečná jednání s Evropským parlamentem,“ věří europoslanci.

V jiném prohlášení předseda rozpočtového výboru Evropského parlamentu Alain Lamassoure naznačil, že svým kolegům doporučí uzavřenou dohodu „znovu zpochybnit“, protože Evropské unii pro příštích sedm let bere „jakýkoli manévrovací prostor“.

Německá kancléřka Angela Merkelová se pokusila europoslance uklidnit ujištěním, že evropští lídři předpokládají za dva roky revizi rozpočtu tak, aby umožňoval „větší pružnost“. Revizi rozpočtu do dvou nebo tří let požadují také předsedové frakcí v EP. Nejsou prý ochotni přijmout „úsporný rozpočet na sedm let“ a vyzývají k nalezení skutečných vlastních nových zdrojů evropského rozpočtu. Ty by měly postupně nahradit současný systém založený na národních příspěvcích.

Souhlas Evropského parlamentu je nutný k tomu, aby dlouhodobý rozpočet mohl platit. Ze zákonodárného sboru přitom už v minulých dnech a týdnech zaznívaly i poměrně hodně kritické hlasy europoslanců nespokojených se škrty v návrhu EK.

Více na Euroskopu: Summit EU: Jak se bojovalo o sedmiletý rozpočet

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek