EP definitivně potvrdí rozpočet

18.11.2013
čtk

Ve Štrasburku začíná pravidelné plenární zasedání Evropského parlamentu. Mělo by definitivně schválit rozpočet Evropské unie pro příští rok, stejně jako víceletý rozpočtový rámec pro léta 2014 až 2020.

Zástupci členských států a Evropského parlamentu schválili až minulý týden v úterý kompromisní návrh na rozpočet pro příští rok. Uvolnili tak cestu k tomu, že od 1. ledna bude platit rozpočet pro rok 2014 i víceletý finanční rámec na období do roku 2020. Na obrysech tohoto rámce se dohodli vedoucí představitelé unie již v červnu.

Vzhledem k tomu, že oba rozpočty schválil už rozpočtový výbor EP, předpokládá se, že v budou odhlasovány i v plénu. Po jejich schválení bude parlament také jednat o jednotlivých kapitolách víceletého rámce. Europoslanci budou rovněž debatovat a hlasovat o návrhu na čtyřicetiprocentní zastoupení žen ve firmách, o reformě společné zemědělské politiky a o zavedení programu Erasmus+, který od ledna nahradí dosavadní program studentských výměn a další vzdělávací projekty.

Jednat se bude i o sídle Evropského parlamentu. Řada zemí dlouhodobě kritizuje, že se europoslanci pohybují mezi dvěma sídly – v Bruselu a ve Štrasburku. Parlament tak bude jednat o návrhu na změnu unijních smluv, aby poslanci mohli sami rozhodnout o tom, kde se budou scházet. Nicméně ke změně smluv EU je zapotřebí souhlasu všech členských zemí a Francie vždy zdůrazňovala, že nepřistoupí na zrušení štrasburského sídla EP.

K europoslancům měl původně promluvit český prezident Miloš Zeman, ale návštěvu EP kvůli zranění zrušil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek