EP schválil nová pravidla pro čerpání kohezních fondů

21.11.2013
čtk

Evropský parlament schválil pravidla nové politiky soudržnosti, podle nichž se bude od příštího roku řídit čerpání evropských fondů. Celkem půjde do méně vyvinutých evropských regionů v příštích sedmi letech 325 miliard eur, pro Českou republiku je vyčleněno 20,513 miliardy eur.

Nový „společný strategický rámec“ platí pro pět hlavních rozvojových fondů. Je součástí víceletého rozpočtového rámce Evropské unie pro léta 2014 až 2020, který Evropský parlament schválil v úterý. Tento víceletý rozpočet klade v době krize velký důraz na podporu boje s nezaměstnaností. Tato podpora půjde ale z velké části na úkor fondů pro chudší evropské regiony. Pro ně je vyčleněno zmíněných 325 miliard eur, zatímco během uplynulých sedmi let to bylo o 30 miliard eur víc. Také Evropský sociální fond bude muset v každém státě dát od nynějška aspoň 20 procent svého rozpočtu na boj s chudobou a s nezaměstnaností, především mladých lidí.

Nová pravidla by podle místopředsedy EU Oldřicha Vlasáka měla podmínky pro čerpání kohezních fondů zjednodušit. „Podařilo se omezit byrokracii, snížit počet nadbytečných kontrol a dát větší prostor zejména větším městům na rozhodování, jak peníze nejlépe využít. Sjednocují se také podmínky čerpání různých fondů,“ uvedl Vlasák.

Členské země budou nyní muset při čerpání fondů jasně stanovit cíle, kterých budou chtít dosáhnout, a určit způsob, jak budou měřit pokrok při naplňování těchto cílů. Největším příjemcem peněz z kohezních fondů je Polsko, pro které je určeno v příštích sedmi letech 72,5 miliardy eur. Za ním následuje Itálie (29,2 miliardy), Španělsko, Rumunsko a ČR.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek