EK popudila Británii, chce po ní dvě miliardy eur do rozpočtu

24.10.2014
čtk

Británie nesouhlasí s požadavkem Evropské unie na zaplacení dalších zhruba 2,1 miliardy eur (57,8 miliardy korun) do evropského rozpočtu, k čemuž Evropská komise dospěla po zhodnocení vývoje ekonomik členských zemí za poslední období. Mluvčí britského premiéra Davida Camerona to řekl během probíhajícího evropského summitu v Bruselu. Česká republika by v rámci tohoto vyrovnání naopak měla obdržet přibližně 21,7 milionu eur.

„Evropská komise neočekávala tyto peníze a nepotřebuje je, a my spolu s dalšími zeměmi uděláme vše pro to, abychom ji o tom přesvědčili,“ uvedl Cameronův mluvčí. Britský premiér podle něj během summitu jednal o společném tlaku na komisi se svým nizozemským protějškem Markem Ruttem, jehož země by měla do evropského rozpočtu v rámci tohoto vyrovnání zaplatit druhou nejvyšší částku.

Podle nejmenovaného představitele Evropské komise citovaného listem The Daily Telegraph jde však o automaticky požadovanou platbu, proti které Londýn nic nezmůže. Brusel označuje revizi evropského rozpočtu na základě vývoje HDP jednotlivých zemí za čistě technickou věc, kterou činí pravidelně.

V Británii, kde v letošních eurovolbách zvítězila protievropská strana UKIP přetahující část voličů vládním konzervativcům, však jde o citlivé téma. Cameronovi se podle britských médií nelíbí, že by Londýn měl platit za to, že se jeho ekonomice v posledním období dařilo lépe než dalším unijním zemím.

Nová platba zvýší letošní britské náklady na členství v unii přibližně o 20 procent. Ministerský předseda je podle britských médií popuzen o to více, že Francie má v rámci téže rozpočtové korekce obdržet přes miliardu eur, nejvíce ze všech členských zemí.

Česká republika, jejíž ekonomický výkon se podle
údajů zveřejněných deníkem Financial Times pohyboval mírně nad úrovní evropského průměru, obdrží do svého rozpočtu po přepočtu přibližně 594 milionů korun. Členské země by měly požadavky Bruselu zaúčtovat 1. prosince. Zmíněný dokument však upozorňuje, že jde o předběžná čísla, jejichž finální podobu sdělí komise státům v průběhu listopadu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek