EK vytvoří fond s 21 miliardami. Má přinést 15krát víc investic

26.11.2014
čtk

Evropská komise chce vytvořením nového fondu s kapitálem ve výši 21 miliard eur (579 miliard Kč) během následujících tří let povzbudit investice, jež by podle jejího odhadu měly dosáhnout až 315 miliard eur (8,7 bilionu Kč).

Plán evropským poslancům ve Štrasburku v úterý představil šéf EK Jean-Claude Juncker. Peníze ve fondu mají sloužit jako záruky pro soukromé investory, kteří by tak s pomocí EU mohli začít financovat velké strategické projekty například v energetice či mezinárodní dopravě.

O investičním balíku v objemu 300 miliard eur mluvil Juncker opakovaně a zásadní investice patřily k nejčastěji zmiňovaným slibům nové komise. O konkrétních podrobnostech se ale dlouho nic nevědělo. Nyní je jasné, že komise plánuje založení nového Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), do nějž by mělo přitéct 16 miliard eur unijních prostředků a pět miliard eur od Evropské investiční banky.

EU prý doufá, že tato částka pomocí peněz od velkých soukromých investorů díky pákovému efektu naroste na patnáctinásobek, tedy celkových 315 miliard. Suma prý ale může nakonec být ještě vyšší, pokud se na investicích budou podílet i jednotlivé státy.

Podle Junckera jde o ambiciózní, ale realistický plán. Postup komise nicméně už předem vyvolával i kritické hlasy, které hovořily o tom, že investiční balík nebude obsahovat „nové“ peníze, jen přejmenuje ty již existující. To se částečně potvrzuje, protože do EFSI půjde například 2,7 miliardy eur z fungujícího vědeckého programu Horizont 2020 či 3,3 miliardy z fondu pro propojení Evropy – Connecting Europe Facility (CEF).

Peníze by mohly být dostupné někdy během první poloviny roku 2015. Prioritu by při jejich získávání měly mít projekty týkající se mezinárodní dopravy, energetiky a datových sítí. EK odhaduje, že investiční plán by v příštích třech letech mohl vytvořit milion až 1,3 milionu nových pracovních míst.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek