EU pomůže Ukrajině splatit Rusku dvoumiliardový dluh za plyn

05.03.2014
čtk

Evropská unie pomůže Ukrajině uhradit Rusku dluh za dodaný plyn, aniž by se musela obávat o zajištění vlastních zásob z ruské strany, protože Moskva potřebuje její peníze. Podle agentury AFP to dnes oznámil komisař Evropské komise pro energetiku Günther Oettinger. Ukrajinský Naftogaz dluží podle něj ruskému Gazpromu zhruba dvě miliardy dolarů (asi 40 miliard Kč).

„Pomůžeme jim s vyřízením nedoplatků,“ oznámil Oettinger po zasedání unijních ministrů pro energetiky, kteří se sešli poté, co Moskva pohrozila Kyjevu přerušením dodávek plynu.

„Zaplacení účtů za plyn, které Ukrajina dluží, se ocitlo v dobrém pořadí v rámci programu podpory, který má Komise schválit ve středu,“ podotkl Oettinger s tím, že tuto pomoc mají doplnit bilaterální platby některých členských států Unie.

Přispět k vyřízení ukrajinského dluhu má i pomoc v hodnotě miliardy dolarů, kterou dnes oznámily Spojené státy.

Oettinger také poznamenal, že EU a Rusko jsou na sobě „vzájemně závislé“. „Evropská unie potřebuje ruský plyn a Rusko potřebuje peníze za plyn pro svou ekonomiku. Ruský rozpočet na tom závisí,“ upozornil. Podle eurokomisaře nemá tedy Rusko žádný zájem na tom, aby se dostalo do sporů o plyn s EU tím, že dodávky zastaví, a to zejména s příchodem jara, kdy spotřeba plynu tak jako tak klesá.

Gazprom loni prodal 133 miliard kubických metrů plynu do zemí EU, což představuje nárůst o 16,3 procenta oproti roku 2012. Hlavními odběrateli jsou Německo (40 miliard m3, což je o 21 procent více oproti roku 2012), Itálie (25,3 miliardy m3, +67 procent) a Velká Británie (12,4 miliardy m3, +53 procenta).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek