ČEZ zase čelí hrozbám v Bulharsku

17.03.2014
čtk

Bulharské ministerstvo energetiky pohrozilo zahraničním distributorům elektřiny odebráním licence, pokud státní energetické společnosti NEK neuhradí dlužné poplatky. Tři hlavní distributoři, rakouská EVN a české firmy ČEZ a Energo-Pro, mají podle
bulharského regulátora energetického trhu do tří dnů zaplatit 318 milionů leva.

ČEZ a EVN jakékoliv provinění odmítají. Tvrdí, že NEK jim naopak nevyplatil peníze, které jim ze zákona má vyplatit za instalaci větrných a solárních elektráren. Státní společnost NEK je silně zadlužená, na konci loňského roku její dluh činil dvě miliardy leva.

„Jestliže distributoři elektřiny nezaplatí do úterý, budu nucen informovat generálního prokurátora o možných trestných činech,“ řekl novinářům ministr energetiky Dragomir Stojnev. „Energetický regulátor má také právo zahájit řízení o odebrání licence těmto třem společnostem.“

Loni bulharský regulátor také vyšetřoval společnost ČEZ kvůli obvinění, že porušil tamní energetické předpisy. Nenašel však žádné pochybení, které by bylo důvodem k odebrání distribuční licence.

Hrozba bulharského ministra by byla další ranou pro investory, které již zasáhlo rozhodnutí socialistické vlády snížit domácnostem účty za elektřinu. Od loňského května, kdy se současná vláda ujala moci, kabinet rozhodl o snížení cen již dvakrát. To mělo dopady na hospodaření jak zahraničních distributorů, tak na místní výrobce elektřiny.

Snížením cen elektřiny chtěla vláda zabránit protestům veřejnosti kvůli vysokým účtům za elektřinu, které ujídaly velkou část příjmů domácností. Bulharsko je jednou z nejchudších zemí Evropské unie. Protesty kvůli vysokým cenám elektřiny a nízké životní úrovni loni způsobily pád předchozí středopravé vlády.

Bulharská nacionalistická strana Útok, která drží rovnováhu sil v parlamentu, chce tamní distribuční firmy zestátnit. Současné vládní koalici, která zahrnuje Bulharskou socialistickou stranu a Stranu turecké etnické menšiny MRF, chybí v parlamentu do většiny dva hlasy, takže závisí na neoficiální podpoře strany Útok, která má 23 poslanců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek