Oettinger jedná o zpětných dodávkých plynu na Ukrajinu

24.04.2014
čtk

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger se ve čtvrtek sejde v Bratislavě ke trojstranným jednáním s ukrajinským ministrem energetiky Jurijem Prodanem a slovenským ministrem hospodářství Tomášem Malatinským. Podle mluvčího Evropské komise se strany dohodly na tomto formátu jednání, aby mohly probrat přípravu memoranda o porozumění týkajícího se zpětných dodávek zemního plynu ze Slovenska na Ukrajinu.

Komise již ve středu přes svého mluvčího odmítla informace o možné účasti ruského ministra energetiky Alexandra Novaka. Oettinger jej prý už pozval k trojstranným jednáním ještě s ukrajinským ministrem, termín ani místo podobné schůzky ale ještě nebylo určeno. Ruská strana navrhla, že setkání by se mohlo odehrát 28. dubna v Moskvě.

Podle ruského koncernu Gazprom Ukrajina dluží za dodaný plyn 2,2 miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun) a firma hrozí zastavením dodávek. Spor má i významnou politickou rovinu související s vývojem především na východě Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin už vyzval představitele evropských zemí k jednáním o dodávkách ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy, kde ruský plyn pokrývá skoro třetinu spotřeby. Na Putinův dopis odpověděl jménem EU předseda Evropské komise José Barroso. Komise zdůraznila, že Oettinger je připraven se ihned zabývat těmito otázkami spolu s ruskými a ukrajinskými partnery a v těsné spolupráci s členskými zeměmi unie.

Ukrajina se snaží posílit svou energetickou nezávislost na sousedním Rusku právě zpětným tokem plynu ze západní Evropy. Zástupci slovenské a ukrajinské strany se ale zatím na zpětných dodávkách nedohodli. Slovenské ministerstvo hospodářství uvádí, že obě strany hodlají příslušné memorandum podepsat 28. dubna.

„Komise je přesvědčena, že memorandum o porozumění o zpětném toku bude podepsáno mezi slovenskými a ukrajinskými operátory Eustream a Uktransgas co nejdříve to bude možné. Bude to první krok k posílení bezpečnosti dodávek na Ukrajinu,“ podotkl mluvčí komise.

Slovenský premiér Robert Fico dříve uvedl, že Bratislava požaduje od EU záruky, že po případném zahájení zpětných dodávek plynu na Ukrajinu dostane Slovensko za plyn zaplaceno.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek